Nemulţumiri la Şcoala nr. 38! „Este un efort pentru a avea o instituţie modernă”

3335

Articole de la același autor

Aproape 700 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 38 „Dimitrie Cantemir” din Constanţa nu se vor întoarce în bănci de la 13 septembrie. Ei vor face cursuri online, la fel ca şi anul trecut, deoarece clădirea unităţii de învăţământ este în reabilitare, iar lucrările se desfăşoară în interior. Doar clasele pregătitoare şi a VIII-a vor merge la şcoală normal, din motive lesne de înţeles.





Părinţii elevilor înscrişi la Şcoala nr. 38 „Dimitrie Cantemir” din Constanţa au fost înştiinţaţi, zilele acestea, că unii dintre ei vor rămâne acasă, pentru cursuri online, în prima parte a semestrului întâi al anului şcolar 2021 – 2022. Motivul este desfăşurarea lucrărilor de reabilitare, renovare şi modernizare a unităţii de învăţământ. Decizia a stârnit însă numeroase reacţii din partea părinţilor, unii fiind uşuraţi la gândul că nu îşi expun copiii colectivităţii, în plin val de pandemie, alţii fiind revoltaţi că, după mai bine de un an de şcoală online, elevii nu vor putea să reia procesul normal de învăţare.



„Aceşti elevi sunt deja afectaţi de situaţia cu pandemia cu noul coronavirus. În ultimii doi ani şcolari au tot lucrat în online şi cu toţii ştim că nu este o soluţie şi că procesul de învăţare are de suferit. Cu toate acestea, sunt nevoiţi să stea în continuare acasă. Cum vor recupera vreodată lacunele acumulate, cum vor putea să facă faţă competiţiei elevilor de vârsta lor care vor relua cursurile la clasă?”, se întreabă unul dintre părinţii de la Şcoala nr. 38.



Alţii îşi fac griji că nu vor avea cu cine să îi lase pe cei mici, care nu doar că nu pot sta singuri acasă, nici nu se descurcă fără ajutor cu studiul online. „Este în continuare o presiune pe părinţi, care vor fi nevoiţi să stea cu cei mici acasă, să îi supravegheze, să îi ajute să se conecteze, să înţeleagă cerinţele şi să facă temele. Dar mulţi dintre noi nu mai avem această posibilitate, trebuie să mergem la serviciu”, se plânge o altă mămică.



Ce spune directorul şcolii

Directorul unităţii de învăţământ, prof. Iris Sarchizian, spune că poartă zilnic discuţii cu inginerul care se ocupă de reabilitarea şcolii, cu Primăria Constanţa şi cu Inspectoratul Şcolar. Însă, un astfel de efort este necesar pentru a avea o şcoală modernă şi după standarde europene. „Reabilitarea a început la sfârşitul lunii iunie. Deocamdată, putem folosi opt clase care sunt renovate la cheie. Am fost nevoiţi să găsim soluţii, ne-am gândit chiar la alte spaţii, dar mulţi părinţi nu îmbrăţişează această idee, să îşi ducă copiii în alte unităţi. Vrem să înceapă fizic măcar cei din clasele pregătitoare, care sunt la început, nu îşi cunosc învăţătorul, şi cei din clasele a VIII-a, care să nu fie vitregiţi având în vedere că vor susţine un examen naţional la finele anului şcolar. În rest, suntem pregătiţi pentru online, avem şi platforma 24Edu, iar rezultatele obţinute la evaluările naţionale de anul acesta arată că acest sistem funcţionează bine”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul Şcolii nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, prof. Iris Sarchizian.



Potrivit acesteia, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a fost informată cu privire la această situaţie. „Nu putem intra cu elevii în plin şantier, este şi periculos, sunt schele montate şi pe interior şi pe exterior. De aceea, pe măsură ce se vor finaliza lucrările în săli, vom reveni la şcoală. Constructorul ne-a asigurat că va face tot posibilul să termine la interior cât mai repede, astfel încât să se reia cursurile normale, şi apoi să continue la exterior. Am aşteptat prea mult această reabilitare şi aceste lucrări atât de necesare, ca să nu mai avem răbdare încă o lună, două. Îmi doresc ca părinţii să înţeleagă, să ne sprijine şi să vină cu soluţii”, a mai spus managerul şcolar.



Nu este o simplă renovare!

Reprezentanţii Primăriei Constanţa susţin, la rândul lor, că lucrările sunt în grafic şi că este vorba despre un proiect amplu, nu de o simplă renovare. „Avem 11 proiecte la unităţi de învăţământ pe fonduri europene, în diverse stadii de implementare, complexitatea şi volumul lucrărilor necesită perioade de execuţie mai lungi decât vacanţa şcolară, fiecare proiect având particularităţile lui şi timpi proprii de execuţie. În cazul Şcolii nr. 38, este un proiect de eficienţă energetică ce presupune lucrări multiple, nu e doar o renovare. Contractul are o durată de 18 luni de la începerea lucrărilor”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5379 secunde