Ne apără vaccinul antigripal și de coronavirus? Care este părerea specialiștilor

898

Articole de la același autor

Foarte multă lume se întreabă dacă vaccinându-se împotriva gripei sezoniere, va avea o imunitate mai bună, pentru a putea lupta și împotriva noului coronavirus.

Mai sunt doar câteva zile până când vom intra, oficial, într-un nou sezon, toamna. Dacă în lunile septembrie și octombrie, virozele respiratorii sunt mai rar întâlnite, din noiembrie, numărul acestora crește considerabil, plus că începem să ne confruntăm și cu gripa sezonieră. Având în vedere faptul că toamna bate la ușă, mulți constănțeni au început să se întrebe dacă ar avea o imunitate mai bună, dacă se vaccinează antigripal. Referitor la acest subiect, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila este de părere că vaccinul antigripal va preveni co-infecția, în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal și cu noul coronavirus.

"Vaccinul care, probabil, o să fie extrem de solicitat în acest an este vaccinul gripal, care, dincolo de faptul că previne gripa sezonieră, va preveni ceva care este extrem de îngrijorător: co-infecția, cu virusul gripal și cu coronavirus", a explicat acesta.

Pe plan local, am întrebat-o pe dr. Eugenia Muja, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța ce părere are despre imunizarea populației și dacă vaccinându-ne ne apărăm și de acest coronavirus. "Dacă ai în organism niște anticorpi în plus, ei sunt protectivi pentru un anumit tip de boală virală. Dacă nu îi ai, ești compatibil să le faci pe amândouă, adică și gripa de sezon, și coronavirusul, iar asta ar fi, deja, prea mult. În principiu, a face vaccinul este de bun augur. Evident, este mult mai bine cu vaccinul făcut, decât fără", a precizat specialistul.

Dr. Veronica Chiorniță este medic de familie și consideră că organismul încearcă să își facă anticorpi, imunizându-l. "Noi sperăm ca protecția pentru gripă să ne ajute să fim mai puternici și pentru alte virusuri. Cu vaccinul stimulăm sistemul imunitar. Desigur, chiar și cu acest vaccin, omul poate face o formă de gripă, dar una mai ușoară, pentru că organismul recunoaște virusul și luptă împotriva lui. Sfătuim populația să își facă vaccinul antigripal, pentru că acesta sigur va fi pe piață, iar celălalt (cel pentru coronavirus) nu cred că va apărea prea curând, întrucât pentru realizarea unui vaccin este nevoie de cel puțin un an și jumătate. De asemenea, eu îi sfătuiesc pe părinți să le facă celor mici vaccinul nazal, calea de administrare fiind extrem de ușoară, plus că nu doare. În ultima perioadă, am obținut rezultate foarte bune cu cei mici, care nu au mai făcut viroze puternice", a subliniat medicul.

La rândul său, dr. Mihaela Cocu, de la Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța a spus că este bine să ne vaccinăm, pentru că va veni și sezonul de gripă. În opinia sa, acest vaccin antigripal ne oferă protecție împotriva virusului gripal și nu și împotriva Covidului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.647 secunde