Natura lovește, constănțenii ridică din umeri! Asigurarea obligatorie a locuinței, ignorată

281

Articole de la același autor

Furtunile și ploile din ultimele zile au măturat zeci de localități, au distrus case, drumuri și parcuri, tot ce au găsit în cale. Iar meteorologii avertizează că astfel de fenomene extreme sunt din ce în ce mai dese. Cu toate acestea, asigurarea obligatorie a casei încă nu este o prioritate pentru mulți dintre proprietari. Mai puțin de trei sferturi din gospodăriile din județul Constanța nu sunt nici la această oră asigurate, deși polița a devenit obligatorie încă din iulie 2010. 


Conform datelor înregistrate la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), la 31 mai 2018, în județul Constanța erau acoperite de asigurare numai 21,99 la sută din locuințe, fiind în vigoare 63.717 polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale. De asemenea, până la această dată fuseseră plătite daune de 13.775 de lei. Printre cele trei riscuri acoperite de PAD - polița de asigurare împotriva dezastrelor, se regăsește și riscul de inundații, asigurații putând fi despăgubiți în baza asigurării obligatorii de locuință. 


Asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) acoperă pagubele produse locuințelor în urma pătrunderii și infiltrării apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, ca urmare a acumulării apelor provenite din precipitații atmosferice abundente. PAID România este pregătită să gestioneze dosarele de daună ce vor fi deschise de către proprietarii asigurați obligatoriu împotriva dezastrelor naturale care se află în această situație. 


"O parte semnificativă a țării noastre s-a confruntat, zilele acestea, cu ploi abundente care duc, în mod firesc, la producerea de inundații. Suntem pregătiți să gestionăm dosarele de daună care vor ajunge la noi ca urmare a acestor evenimente și vrem ca toți proprietarii asigurați să stea liniștiți în ceea ce privește despăgubirile la care au dreptul. PAID România are fondurile necesare să acopere toate solicitările de despăgubire ce pot surveni ca urmare a inundațiilor din această perioadă. Avem nu doar resurse proprii, dar și un program de reasigurare de 900 milioane de euro - mai mult decât suficient pentru plata rapidă a despăgubirilor către românii asigurați, afectați de inundații", anunță Nicoleta Radu, directorul general al PAID România. 


Cât costă o poliță de asigurare 


Locuințele pentru care se încheie asigurarea sunt catalogate în funcție de materialele din care sunt construite, acest lucru determinând și valoarea pentru care sunt asigurate și prima de asigurare (suma) ce trebuie plătită anual.


Prețul unei polițe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuințele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic și/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic și/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliței PAID contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.


Astfel, pentru clădirile de tip A, asigurate la o valoare de 20.000 euro, se plătește o primă de asigurare anuală în valoare de 20 euro, iar pentru clădirile de tip B, asigurate la o valoare de 10.000 euro, asigurarea costă 10 euro.


Ce faci dacă te-ai trezit cu apa în casă 


În cazul în care locuința v-a fost afectată de inundații, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să solicitați autorităților locale întocmirea procesului verbal de constatare a evenimentului și să Iuați măsurile necesare în vederea limitării pagubelor și prevenirii degradărilor. 


"Informați asiguratorul la care ați încheiat polița, în cel mai scurt timp, fără însă a depăși cele 60 de zile de la data producerii evenimentului. În baza înștiințării, asigurătorul va deschide dosar de daună, urmând ca, în maximum cinci zile, un reprezentant al acestuia să se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele. Cererea de despăgubire se completează și se depune la compania de asigurări. Plata despăgubirii se efectuează de către PAID în cinci zile de la primirea documentației complete de la asiguratorul care a emis polița și a instrumentat dosarul de daună", mai explică directorul general PAID România. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5451 secunde