Un alt simbol al Constanței, în stare avansată de degradare

Moscheea plângerii! "Reparațiile ar putea costa un milion de euro"

1414

Articole de la același autor

Frumusețea Moscheii "Carol I", situată în piața Ovidiu, pălește pe zi ce trece. Pentru constănțenii, dar și turiștii care își fac curaj să urce cele 140 de trepte în spirală ale minaretului, pentru a admira panorama vechiului Tomis, dezamăgirea este maximă. Pereții fisurați și scorojiți, plini de crăpături, nu mai amintesc de eleganța și somptuozitatea acestui superb edificiu. 


Încă de la primii pași, vizitatorii Moscheii "Carol I" sunt șocați. În afară de faimosul covor oriental, care provine din insula Ada Kaleh și care are o vechime de peste 200 de ani, totul arată dezolant. Este mare păcat să lăsăm să moară o astfel de bijuterie arhitecturală! 
Obiectivul atrage, în continuare, mii de vizitatori pe an, dezvăluindu-le tainele religiei musulmane, dar și dându-le posibilitatea de a admira peisajul de la o înălțime apreciabilă. Ce se va întâmpla, însă, cu moscheea, dacă va continua să se degradeze? Va fi salvată? Se poate face ceva? 
L-am întrebat pe muftiul Cultului musulman din România, Iusuf Muurat, ce soartă va avea acest prețios obiectiv cultural. 
"Moscheea nu este un simbol doar al comunitățji noastre, ci al întregii Constanțe, precum Cazinoul. Este nevoie de reparații capitale, dar nu avem bani, iar costurile sunt foarte mari. Spre exemplu, numai la geamia Hunchiar, unde și acolo se impun lucrări de reparații, este nevoie de peste 600.000 euro. La moschee, consilierii noștri sunt în discuții cu specialiști în domeniu și pot să vă spun că numai un studiu, înainte de a se face proiectul de reabilitare, costă în jur de 25.000 euro. Referitor la reparația întregului obiectiv, este posibil ca aceasta să ajungă până la un milion de euro, pentru că acolo sunt fisuri. În plus, ni s-a spus că nu au nici aparatură specifică pentru a evalua exact situația, mai ales că moscheea este construită pe fundația unei vechi geamii și nu știm în ce stadiu se află acea fundație, unde se vede cu ochiul liber că piatra este lăsată, mâncată. Ca urmare, avem de-a face cu o problemă foarte complicată. Noi încercăm să facem cârpeli pe ici-colo, dar aceasta nu este o soluție. Spre exemplu, în urmă cu ceva timp, am avut o problemă cu acoperișul, am cerut intervenții de urgență la primărie și am primit certificatele necesare abia după aproximativ trei luni. În cele din urmă, am reușit repararea acestuia. Noi încercăm mereu, în limita posibilităților, să facem reparații, pentru că suntem administratorii acestei moschei și este datoria noastră, dar nu numai a noastră. Moscheea este un simbol al orașului, iar noi nu ne permitem să facem aceste reparații, așa că, mână de la mână, contribuind și municipalitatea, am putea începe lucrările la acest edificiu cultural-religios", a declarat, pentru "Cuget Liber", muftiul Iusuf Muurat. 


XXX 
Marea Moschee din Constanța este un lăcaș de cult musulman, care a fost construit între anii 1910 și 1913, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul nostru. 
Construcția este din piatră și cărămidă, exceptând cupola și minaretul, care sunt din beton armat. Portalul principal este din piatră de Dobrogea, iar ușa de marmură neagră, cu incrustații de bronz. La acel moment, construcția a fost realizată în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale românești și este prima clădire cu elemente de beton armat construită în România. 
Minaretul, construit în stil maur, are înălțimea de 47 metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la locașul muezinului, de unde în trecut se anunța ora de rugăciune. Moscheea are o frumoasă pictură murală interioară, dar care acum este estompată și are nevoie de restaurare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5624 secunde