Monument istoric, lăsat în paragină. Proprietarul, pus să plătească impozit de patru ori mai mare

3286

Articole de la același autor

Proprietarul unei clădiri din centrul municipiului Constanţa, lăsată în paragină deşi este monument istoric, ar putea să plătească impozit de patru ori mai mare. Alţi cinci proprietari vor primi notificare, în următoarea perioadă, pentru majorarea impozitului pentru clădirile pe care nu le îngrijesc, în diferite zone ale oraşului. Unele dintre ele stau să cadă şi prezintă risc pentru trecători.





Consilierii locali constănţeni se vor reuni vineri, 29 octombrie, pentru a vota propunerea Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa de a majora impozitul pentru şase imobile şi terenuri din municipiu care au fost lăsate în paragină. Trei dintre acestea aparţin unor persoane fizice, iar trei sunt în proprietatea unor firme. În funcţie de stadiul de degradare, impozitele vor fi majorate de trei ori sau chiar de patru ori, astfel încât autorităţile speră să determine proprietarii să demareze lucrări de refacere sau măcar punere în siguranţă şi conservare. Impozitele mărite vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2022.



Astfel, în urma unor constatări realizate la faţa locului de către poliţiştii locali, este propusă majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri pentru clădirea situată pe strada Cuza Vodă nr. 30, proprietate a societăţii Financiere Black Sea SRL. Aceasta a fost construită în anul 1906 şi este încadrată ca fiind monument istoric clasa 1. Deşi proprietarii au fost somaţi încă de la finele anului trecut să ia măsuri pentru a îngriji clădirea, nu s-au conformat. Reprezentanţii Serviciului Control Disciplină în construcţii şi Afişaj stradal, din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală, au constatat degradări ale acoperişului, dar şi degradări majore ale faţadelor şi ale structurii imobilului. „Porţiuni de tencuială ce cad, se desprind şi/sau sunt puternic umede, tencuială degradată peste 30% din suprafaţă, elemente decorative care lipsesc de pe faţade, inclusiv cele îndepărtate în mod abuziv, elemente decorative desprinse, care prezintă risc de cădere, coşuri de fum cu cărămizi desprinse, care prezintă risc de cădere, crăpături de dimensiuni mari, structură slăbită sau deformată, elemente componente ale structurii verticale lipsă parţial sau total, clădire ruină, risc pentru trecători” sunt doar câteva din concluziile verificărilor la faţa locului.





Planuri rămase pe hârtie

Firma proprietară a avut o tentativă de a reabilita imobilul, însă, până în prezent, nu a fost demarată. La începutul anului 2020, pe 21 ianuarie, Primăria Constanţa a eliberat un Certificat de Urbanism pentru restaurarea, recompartimentarea şi schimbarea destinaţiei clădirii, care urma să devină muzeu digital. Se propunea atunci şi construirea de corpuri noi, cu subsol, parter şi două etaje. Apoi, pe 10 februarie 2020, a fost emis un nou Certificat de Urbanism, prin care se aproba extindere cu un corp nou, dar şi supraetajarea corpurilor 2 şi 5 cu câte un nivel. Lucrările nu au început niciodată.



Consilierii locali vor trebui să voteze şi majorarea cu 300% a impozitului pe clădire pentru un imobil situat pe strada Remus Opreanu nr. 1, proprietate a societăţii Aries Logistics SRL, care, de asemenea, este într-o stare avansată de degradare şi prezintă risc pentru trecători. De asemenea, este propusă majorarea cu 300% a impozitului pentru o clădire situată pe strada Plevnei nr. 2, proprietate a societăţii Financiere Les Lumieres SRL. Se pare că respectiva firmă deţine mai multe imobile şi terenuri în Constanţa. Compania a iniţiat, în 2019, elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru o parcelă de pe bulevardul Ferdinand nr. 20. Este vorba despre un teren de 789 metri pătraţi, acolo unde s-a aflat, până în anii 90, Hotelul Continental, demolat ulterior. Proprietarul terenului intenţionează să ridice acolo o clărire de birouri, cu spaţii comerciale la parter.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.2709 secunde