Modernizare pe bulevardele 1 Decembrie şi Lăpuşneanu: dispar peste 1.200 de locuri de parcare

459

Articole de la același autor

Traseul cuprins între Gara CFR și stațiunea Mamaia va fi complet reconfigurat, prin implementarea unui proiect cu fonduri europene destinat îmbunătățirii mobilității urbane durabile în municipiul Constanța.
Reprezentanţii Primăriei Constanţa anunţă că procedura de achiziție publică este în desfășurare urmând ca în perioada imediat următoare să demareze lucrările de resistematizare a infrastructurii de transport aferente bulevardelor 1 Decembrie 1918 și Alexandru Lăpușneanu. Prin această resistematizare se urmărește încurajarea utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creșterea calității și atractivității serviciului de transport public local și a infrastructurii aferente mobilității active, respectiv deplasarea pietonală și cu bicicleta.
Totodată, se urmărește alinierea la strategiile și normele europene de îmbunătățire a calității aerului, estimându-se scăderea anuală a gazelor cu efect de seră cu 1,4% după primul an de la finalizarea proiectului.
Proiectul de îmbunătățire a mobilității urbane durabile prevede reabilitarea părții carosabile pe o suprafață de peste 140.000 mp, modernizarea și extinderea traseelor pietonale pe o suprafață de peste 40.000 mp. Arterele rutiere vor beneficia de aproximativ 8 km de piste de biciclete și 11 km de benzi de circulație dedicate transportului public.
În ceea ce privește amenajările urbane, vorbim despre stații de transport public modernizate, mobilier urban inteligent alimentat de energie solară prevăzut cu senzori pentru măsurarea calității aerului, sisteme de informare cetățeni cu mesaje variabile, o rețea nouă de iluminat public pentru carosabil, iluminat smart la trecerile pentru pietoni, spații verzi și sistem de irigații.
Întreaga zonă va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și mobilitate redusă prin marcaje și indicatoare speciale.
„Având în vedere introducerea benzilor unice de transport public, se vor elimina locurile de parcare situate la marginea părții carosabile. Municipalitatea va identifica terenuri pentru relocarea celor 1200 de locuri de parcare,  prin construirea de parcări subterane și supraetajate”, precizează reprezentanţii Primăriei Constanţa.
Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. În tot acest timp, zona cuprinsă între Gara CFR și stațiunea Mamaia se va transforma într-un imens șantier. Traficul infernal, materialele de construcții care vor bloca căile de acces și praful vor reprezenta o provocare pentru locuitorii orașului.
Proiectul „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia”, Cod SMIS 129224 este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4: “Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile“.
Valoare totală a proiectului este de peste 90 de milioane de lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Contribuția financiară a  Municipiului Constanța este de aproximativ 2 milioane de lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5923 secunde