Ministrul Raluca Turcan, în vizită la SNC. „Pregătim un set de măsuri pentru rezolvarea problemei forţei de muncă!”

6377

Articole de la același autor

Şantierul Naval Constanţa a primit, marţi, 27 iulie, vizita ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, şi a şefilor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi Inspecţiei Muncii. Principalul scop al întâlnirii a vizat identificarea problemelor şi susţinerea marilor angajatori în privinţa lipsei forţei de muncă bine calificată.

Prezentă la malul mării cu prilejul alegerilor din cadrul PNL Constanţa, Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a ţinut să se întâlnească şi să stea de vorbă cu reprezentanţi ai marilor agenţi economici din judeţ. Prima întâlnire programată a avut loc la Şantierul Naval Constanţa, marţi, 27 iulie, încă de la primele ore ale dimineţii. În prima parte a vizitei, Raluca Turcan a purtat discuţii cu prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, secretarul de stat Mihnea Claudiu Drumea, preşedintele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, Maria Mareş, inspectorul general de stat Inspecţia Muncii, Danteş Bratu, şi directorul general al Şantierului Naval Constanţa, Radu Rusen, pe tema modificărilor legislative în domeniul muncii şi pensiilor.

„Am discutat extrem de aplicat despre una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă mediul de afaceri, lipsa forţei de muncă şi lipsa forţei de muncă bine calificată, inclusiv volatilitatea acesteia în unele domenii specifice. Setul de măsuri pe care noi îl pregătim depăşeşte sfera Ministerului Muncii, pentru că ţine şi de Educaţie, ţine şi de partea de Economie, şi de infrastructură”, a declarat ministrul Raluca Turcan.


Potrivit acesteia, se are în vedere întărirea învăţământului profesional în sistem dual. „Ne dorim să legăm sistemul de educaţie de piaţa muncii, pentru că, din nefericire, există această fractură între ceea ce iese din sistemul de educaţie şi ceea ce aşteaptă piaţa muncii. Mai mult decât atât, partea de competenţe profesionale lipseşte foarte tare din sistemul de educaţie. De asemenea, întărirea învăţământul profesional tehnologic va putea ajuta piaţa muncii cu pregătirea unei forţe de muncă care să poată fi atrasă imediat”, a mai precizat reprezentantul Guvernului.


Facilităţi pentru construcţiile navale

În cadrul întâlnirii, conducerea Şantierului Naval Constanţa a supus atenţiei ministrului necesitatea introducerii unor facilităţi asemănătoare celor din domeniul construcţiilor civile. „Ne-am bucurat că am avut ca oaspete pe ministrul Muncii, Raluca Turcan, ocazie cu care i-am prezentat şantierul şi paşii parcurşi de la privatizare, planurile noastre de viitor, precum şi problemele pe care le întâmpinăm în prezent cu forţa de muncă, în special din cauza fluctuaţiei mari. Ne lovim în ultimul timp de o fluctuaţie din zona de construcţii nave către sectorul de construcţii civile, ca urmare a facilităţilor care au fost acordate specific acelui sector prin Ordonanţa de Guvern nr. 114 din 2018. Alături de Asociaţia Constructorilor de Nave din România şi federaţiile sindicale, încercăm să promovăm ca şi în acest domeniu al construcţiilor navale să fie introduse aceleaşi facilităţi din domeniul construcţiilor civile, pentru a putea manageria mai uşor forţa de muncă”, a declarat, pentru „Cuget Liber, directorul general al SNC, Radu Rusen.

Ulterior discuţiilor, ministrul Raluca Turcan a vizitat o parte din Şantierul Naval Constanţa şi a urcat pe una dintre navele aflate în construcţie. În timpul deplasării, a discutat cu angajaţii şantierului şi a promis că va veni şi la botezul viitorului vapor. „Este impresionant ce mobilizare şi câtă muncă implică o asemenea construcţie!”, a declarat Raluca Turcan.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6365 secunde