Ministrul Nelu Tătaru, control la spitalele din Constanța: "Vom avea trei-patru săptămâni grele"

703
Ministrul Nelu Tătaru, control la spitalele din Constanța:

Articole de la același autor

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru s-a deplasat ieri, la Constanţa, pentru a evalua situaţia epidemiologică din judeţ, dar mai ales capacitatea de tratare şi testare în ceea ce priveşte infecţia cu Covid-19. Cu această ocazie, el apelează la populaţie, pentru ca oamenii să devină cât mai responsabili, mai ales în condiţiile în care se aşteaptă la 3-4 săptămâni dificile, în care este posibil ca numărul cazurilor cu SARS-CoV-2

să cunoască o creştere alarmantă.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus a explodat, pur şi simplu. Ieri, spre exemplu, au fost înregistrate 6.481 de cazuri noi la nivel naţional, din care 106 cazuri la Constanţa. Potrivit Ministrului Sănătăţii, va urma o perioadă extrem de grea, de posibilă creştere a numărului de cazuri noi, motiv pentru care roagă pe toată lumea să facă tot ce le stă în putinţă pentru a scădea cifra infectărilor. Toate acestea în condiţiile în care fiecare caz nou poate provoca un focar. Chiar şi aşa, cel puţin deocamdată, nu se impune carantină la nivel naţional, deci un lockdown este exclus.

Pentru a veni în ajutorul spitalelor, care, probabil se vor confrunta cât de curând cu un val de pacienţi, s-a decis suplimentarea paturilor de terapie intensivă. „Din evaluarea pe care am făcut-o, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa vom avea o extensie de 14 paturi de terapie intensivă, la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare, 12 paturi şi la Spitalul Mangalia, alte şapte paturi, deci în total 33 paturi, pe care să le avem rezervă, în caz de nevoie. Totuşi, nu trebuie să ne lăsăm numai în baza personalului medical şi a aparaturii. Aceste 3-4 săptămâni care vor veni sunt grele şi trebuie să încercăm să limităm creşterea numărului de cazuri. În contextul în care vedem în toată Europa numărul de cazuri crescând de la o zi la alta, în care vedem lockdown-uri, în care vedem noi impuneri de restricţii, haideţi să participăm cu toţii la scăderea numărului de cazuri”, a declarat ministrul.

Întrucât la acest moment, Spitalul Modular de pe stadionul Portul funcţionează cu corturi, iar vremea se va răci din ce în ce mai mult, au fost purtate o serie de discuţii pentru ca până la jumătatea lunii noiembrie, maxim sfârşitul lunii, şi această situaţie să fie rezolvată. În plus, dacă situaţia o va impune, şi spitalele private se vor ocupa de bolnavii Covid, a subliniat Tătaru.

Partea bună a lucrurilor este că nu s-a luat în calcul un lockdown cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În ceea ce-i priveşte pe românii care vor să vină acasă de sărbători, condiţiile rămân neschimbate. Deci, dacă sunt persoane care vin pentru trei zile, ei vor prezenta la intrarea în ţară un test negativ. „Când vin pentru o perioadă mai lungă, intră în carantină pentru 14 zile, urmând ca în opta zi să facă testul Covid, iar dacă este negativ, după zece zile ies din carantină”, a subliniat Tătaru. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2715 secunde