Ministrul Muncii: "Majorarea salariului minim nu este opțională!"

216
Ministrul Muncii:

Articole recomandate

Majorarea salariului minim nu este opțională, iar actualul Guvern, deși este interimar, poate să adopte această măsură, scrie ministrul interimar al Muncii, Marius Budăi, pe pagina sa de Facebook.

"Le reamintesc colegilor de la PNL care se pregătesc să intre la guvernare că majorarea salariului minim nu este opțională. În Programul de Guvernare promovat de PSD și votat de Parlament este prevăzut că salariul minim trebuie să ajungă la 2.500 de lei brut în 2022. Ca ministru al Muncii și Justiției Sociale m-am ținut de cuvânt și am realizat toate majorările de venituri promise pentru fiecare român", arată Marius Budăi.


Potrivit acestuia, actualul Guvern a programat pentru anul viitor creșterea punctului de pensie la 1.775 de lei, creșterea anticipată a salariilor din învățământ, de la 1 septembrie 2020, la nivelul anului 2022, precum și creșterea salariului minim.

"PNL, în schimb, a anunțat eliminarea salariului minim pe economie, o măsură catastrofală, care pulverizează întreg sistemul de salarizare al țării și produce grave perturbații economice și sociale", menționează sursa citată.

Budăi subliniază, de asemenea, că în funcție de salariul minim se acordă o serie de subvenții, iar în urma majorării acestuia beneficiari direcți vor fi peste 1,3 milioane de români, la care se adaugă 116.000 de angajați cu studii superioare și cel puțin 1 an vechime.

"Deși este interimar, Guvernul condus de Viorica Dăncilă poate să adopte această măsură în temeiul prevederilor Codului Muncii. Conform articolului 164, alineatul (1) 'Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor. Așadar, premierul desemnat, Ludovic Orban, nu cunoaște legislația pe care va trebui să o aplice dacă va ajunge la guvernare. Prin intenția de eliminare a salariului minim PNL își demonstrează atât amatorismul și nepriceperea, cât mai ales ignoranța în privința mecanismelor economice și sociale", scrie Marius Budăi.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a publicat miercuri un proiect de Hotărâre de Guvern conform căruia salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 2.262 lei lunar, începând din ianuarie 2020, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră. Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se majorează de la 2.262 lei la 2.620 lei lunar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1888 secunde