Ministrul Muncii: Angajații bolnavi urmează să fie tratați, cei sănătoși, însă, vor merge acasă, până la reluarea activității în condiții optime

123
Ministrul Muncii: Angajații bolnavi urmează să fie tratați, cei sănătoși, însă, vor merge acasă, până la reluarea activității în condiții optime - 1-1594988673.jpg

Articole recomandate

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat vineri că va propune în următoarea ședință de Guvern măsura acoperirii șomajului tehnic de către stat pentru angajații sănătoși care își pierd temporar locul de muncă din cauza închiderii companiei de către autorități în caz de apariție a unor focare de coronavirus, informează Digi24.


Ministrul Muncii s-a referit, într-o postare pe Facebook, la cazul unei firme din confecții din Brăila, pe care autoritățile locale au închis-o temporar, după ce majoritatea angajaților au fost fie depistați pozitiv cu noul coronavirus, fie erau contacți direcți.


"Angajații bolnavi urmează să fie tratați (...), cei sănătoși, însă, vor merge acasă, până la reluarea activității în condiții optime.
Am înțeles că în asemenea situații punctuale, când autoritățile județene decid măsuri de restricție, există impact major asupra angajaților și a angajatorilor. Și am propus o soluție. Reglementarea care să asigure acordarea de șomaj tehnic pentru angajații sănătoși dar trimiși acasă, în condițiile închiderii unei companii, va fi pe masa guvernului la următoarea ședință", a scris Violeta Alexandru.


Ministrul Muncii a subliniat că așteaptă din partea angajatorilor responsabilitate față de lucrătorii pe care îi primesc la muncă.


"Este nevoie de responsabilitate individuală și, mai ales, de management. Managerii cluburilor, fabricilor de confecții, etc. au responsabilitatea tuturor celor preluați în incintă. Susțin revenirea în activitate NUMAI cu asigurarea tuturor măsurilor de protecție. Angajații trebuie să fie sănătoși pentru a avea randament. Nu vreau să închidem economia. Sunt cea care a văzut presiunea socială pe durata acordării sprijinului guvernamental. Dar responsabilitate pot să vreau", a transmis Violeta Alexandru.


Aceasta a solicitat angajatorilor să adopte măsuri suplimentare de verificare, atunci când constată creșterea numărului de persoane depistate pozitiv, iar Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să verifice aplicarea măsurilor.


"Când angajatorul a văzut cum crește numărul cazurilor de persoane infectate, nu s-a gândit, de exemplu, să verifice temperatura la intrarea în unitate ca măsură suplimentară de verificare? Când am vizitat Botoșaniul, la companii din același domeniu, nu doar că am atras atenția că angajații, prin poziționarea mașinilor & echipamentelor de lucru, sunt prea apropiați, ci am și cerut direct șefului ITM să verifice că se iau toate măsurile de prevenție, inclusiv verificarea temperaturii. Când ai sute de angajați, cu atât mai mult, iei măsuri suplimentare. De ce ITM și alte instituții cu atribuții de control se rezumă doar la ședințe la Prefectură? Rolul lor este să iasă pe teren. În cazul companiei din Brăila, am cerut explicații pentru a vedea unde au făcut verificări reprezentanții ITM Brăila, în această perioadă", a precizat Violeta Alexandru.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2818 secunde