Campania "Cuget Liber" - "Câinii vagabonzi, emblema Constanței?"

Mii de sesizări de la constănțeni, la 112, doar două echipe de capturare, pe teren

607

Articole de la același autor

Fenomenul câinilor fără stăpân pare un blestem al Constanței. În realitate, este doar o situație scăpată de sub control, prost gestionată de ani de zile, cu hățișuri administrative, contracte puse pe tavă, apoi anulate, cu birocrație prea multă și activitate prea puțină.

Încheiem, astăzi, campania "Cuget Liber" - "Câinii vagabonzi, emblema Constanței?", după ce, timp de aproape o lună de zile, am tras un semnal de alarmă privind prezența tot mai numeroasă a câinilor fără stăpân în cartierele municipiului, pe plaje, în parcuri, în stațiunea Mamaia. Am prezentat sesizările primite de la constănțeni, mărturii însoțite de fotografii, ale unora dintre cei care au dat în nas cu haitele sau care s-au revoltat de deranjul și mizeria pe care o fac animalele lăsate să se plimbe pe unde poftesc.

Între timp, am solicitat reprezentanților Primăriei Constanța o poziție oficială vizavi de problema câinilor maidanezi din oraș. Și, așa cum am promis, vă redăm, mai jos, întrebările adresate de "Cuget Liber" și răspunsurile integrale oferite de directorul Serviciului de Gestionare Animale Abandonate, Raluca Georgescu.

- Câte echipe acționează, în prezent, în municipiul Constanța, pentru colectarea câinilor fără stăpân?

- În momentul actual, două echipe de capturare formate din personal instruit în acest sens acționează pe domeniul public al municipiului Constanța, în vederea colectării câinilor fără stăpân de pe străzi, din cartiere, din parcuri, în conformitate cu art. 5.9. al contractului de prestări servicii privind "Serviciul de capturare, transport și predare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanța" nr. 42440/28.02.2020, parte integrantă din acest contract.

- Câte sesizări de la cetățeni au fost primite în anul 2019, respectiv în anul 2020, până în prezent, privind prezența câinilor fără stăpân în diferite zone ale municipiului și în stațiunea Mamaia? În ce zone și cartiere au fost semnalate cele mai multe prezențe ale câinilor comunitari?

- Numărul sesizărilor venite de la cetățenii municipiului în legătură cu prezența câinilor fără stăpân pe străzi, multe dintre acestea venite prin apelul de urgență la numărul de telefon 112, pe anul 2019, este de 2.354. Totodată, de la începutul anului 2020, până în prezent, au fost primite 2.116 sesizări, inclusiv cele care fac referire la prezența câinilor fără stăpân în stațiunea Mamaia. Zonele în care au fost semnalați cei mai mulți câini fără stăpân sunt următoarele: Palazu Mare, Faleză Nord, Compozitori, Poarta 6.

- Ce program au echipele care colectează câinii fără stăpân? Acestea acționează conform unui grafic sau doar la sesizări? Acestea răspund și solicitărilor agenților economici?

- Operațiunile de capturare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanța se desfășoară conform ordinelor de lucru întocmite în baza sesizărilor primite de la cetățeni, acționându-se în zonele indicate de aceștia, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 - 16.00, dar și în urma apelului de urgență făcut la numărul de telefon 112. Subliniem că echipa de capturare acționează și în urma solicitărilor agenților economici, în baza unei permisiuni a accesului pentru ridicarea câinilor fără stăpân refugiați în incinta unității respective.

- Câți câini au fost colectați în anul 2019, respectiv în anul 2020, până în prezent din municipiul Constanța, respectiv stațiunea Mamaia?

- De la debutul activității în Adăpost (15.04.2019) și până la finele anului 2019, s-au capturat 1.877 de câini fără stăpân. De asemenea, de la începutul anului 2020 și până în prezent, au fost capturați 1.168 de câini comunitari.

- Câți câini au fost dați spre adopție în anul 2019, respectiv în anul 2020, până în prezent, de la Adăpostul de animale, de pe strada Vârful cu Dor?

- Numărul câinilor fără stăpân ce au fost adoptați în anul 2019 este de 1.294 de capete. Menționăm că, de la începutul anului 2020 și până în prezent, s-au adoptat 667 de câini fără stăpân.



- Câți câini se află, în prezent, în Adăpostul pentru animale?

- La momentul actual, numărul câinilor capturați și cazați în Adăpostul public pentru câinii fără stăpân situat în incinta Bazei de supraveghere a animalelor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanța, situat pe strada Vârful cu Dor nr. 5, este de 240 de capete. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5032 secunde