X
X
Mai multe ştiri online:

Mii de cărți de muncă, abandonate la ITM Constanța!

Ştire online publicată Vineri, 28 Noiembrie 2014. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Cărțile de muncă sunt de mult istorie. Au trecut mai mult de trei ani de când carnetele au fost desființate, toată vechimea salariaților fiind stocată, în prezent, în baze de date electronice, de ultimă generație. Asta nu înseamnă însă că respectivele cărți de muncă sunt bune de aruncat la gunoi.

Caietul cu foi galbene ne poate scoate din bucluc dacă un funcționar neatent sau un calculator defect fac pierdute informații despre stagiile de cotizare pentru pensie. Cu toate acestea, mii de constănțeni încă nu și-au ridicat cărțile de muncă din arhivele Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Reprezentanții ITM Constanța fac permanent apel către cei care au uitat de cărțile de muncă: "Persoanele care au lucrat la angajatori cu sediul în Constanța, în perioada 1990 - 2010 și care nu au intrat în posesia carnetului de muncă sau, după caz, a adeverinței de vechime, sunt rugate să se prezinte la sediul ITM Constanța cu buletinul sau cartea de identitate, pentru ridica-rea documentelor".

Potrivit directorului executiv al ITM Constanța, Eugen Bola, încă mai sunt mii de carnete de muncă abandonate. "Nu s-a mai interesat nimeni de ele de ani de zile. Mai sunt și carnete pe care așteptăm să le ridice posesorii sau agenții economici. Conform procedurii, aceștia ar fi trebuit să intre în posesia carnetelor încă din anul 2011, dar le avem și acum depozitate. Nu avem ce să le facem și absența sancțiunilor justifică delăsarea angajatorilor", a declarat, pentru "Cuget Liber", Eugen Bola.

Verificați cartea de muncă

Dacă firma la care lucrați nu v-a înmânat încă vechiul carnet de muncă, puteți să îl ridicați singuri de

la sediul Inspectoratului de Muncă. "Angajatul trebuie să depună o cerere și o fotocopie a cărții de identitate. De regulă, cartea îi este înmânată în aceeași zi. Apoi este bine să verifice dacă sunt trecute toate locurile de muncă unde a lucrat și stagiile efectuate, pentru a putea face modificările necesare, dacă s-au strecurat erori", a mai precizat Eugen Bola.

Toate job-urile trebuie trecute în carnet

În cazul în care aveți cartea de muncă acasă, dar de mai mulți ani, trebuie să mergeți cu ea la ITM și să precizați, într-o cerere scrisă, unde anume ați lucrat. "Noi căutăm în arhivă și înregistrăm toate perioadele respective. Este bine ca oamenii să nu le țină acasă și să treacă toate stagiile, căci va veni o vreme când vor avea păr alb pe cap și vor avea nevoie de anii respectivi pentru calculul pensiei", a mai adăugat șeful ITM.

Conform legii, nu sunt acceptate la pensionare situațiile în care titularii prezintă cartea de muncă deținută, dar și adeverințe de la alte slujbe, care nu au fost menționate în acest act și se impune ca toate locurile de muncă să fie trecute în carnet. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Luni, 14 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!" 31496 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!"
Social
Luni, 14 septembrie Foto : Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie 3982 vizite, 0 comentarii Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1485 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1267 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.3668 secunde