Medicii oftalmologi, reuniți la Eforie Nord. Operația de cataractă, o soluție modernă pentru a scăpa de ochelari

769
Medicii oftalmologi, reuniți la Eforie Nord. Operația de cataractă, o soluție modernă pentru a scăpa de ochelari - operatialacataracta-1560789412.jpg

Articole de la același autor

Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Retractivă a organizat în perioada 13 - 16 iunie cel de-al IV-lea Congres Național, la un hotel din stațiunea Eforie Nord. Acest eveniment a reunit 700 de medici oftalmologi din țară, dar și invitați din Austria, Grecia, Egipt, Germania, Italia, Polonia și SUA.




Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial. Această afecțiune apare atunci când cristalinul natural al ochiului se opacizează, cataracta având prevalență după vârsta de 40 de ani. Conform studiilor realizate de EMEA, 63% dintre pacienții români intervievați afirmă că ceea ce le lipsește cel mai mult, odată cu scăderea vederii din cauza cataractei, este urmărirea programelor preferate la TV, teatru sau cinematograf. În cazul acestei afecțiuni oculare, cititul este realizat cu dificultate, șofatul devine mai complicat din cauza perceperii reduse a indicatorilor și semnelor rutiere, iar activitățile zilnice sunt tot mai greu de efectuat.


Singurul tratament al cataractei constă în îndepărtarea chirurgicală a cristalinului natural opacizat și înlocuirea lui cu unul artificial. Datorită dezvoltării tehnologiei medicale și, în special, a celei oftalmologice, cataracta este acum o intervenție chirurgicală de rutină. Potrivit specialiștilor, dacă în anii 1990 dura două ore, în perioada actuală durează de la 10 la 15 minute.
"Pentru 2019, Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Retractivă estimează un număr de peste 100.000 de operații de cataractă. O cifră mică, care ne situează mult în urma altor state din Europa. România este pe locul 25 în acest clasament. În țara noastră este cea mai frecventă intervenție chirurgicală după colonoscopie", a explicat Călin Tătaru, președintele Societății Române de Cataractă și Chirurgie Retractivă.


Statisticile înapoiate demonstrează frica și scepticismul cu care este privit acest tip de intervenție chirurgicală în rândurile populației, chiar dacă rata de succes a operațiilor de cataractă este de 90%.




Beneficiile operației de cataractă
"Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Operația de cataractă este o procedură obișnuită care, în general, durează mai puțin de 30 de minute. Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea. Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung",  a spus, în cadrul conferinței, Silvia Chiotoroiu, medic primar șef Departament de Oftalmologie al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa".


Un beneficiu al operației de cataractă este și faptul că în urma acesteia, sunt corectate în timpul procedurii și afecțiuni oculare precum miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia. 


"80% dintre afecțiunile oculare pot fi prevenite sau vindecate. Studiile arată că 66% dintre români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte de vedere precum prezbiopia și astigmatismul. Cristalinul ales împreună cu medicul oftalmolog poate ajuta pacientul să devină independent de ochelari", specifică Horia Stanca, asistent universitar, catedra de Oftalmologie la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București.


Operațiile moderne de cataractă implică lansarea unei porțiuni mici din capsula cristalinului în interiorul ochiului, pentru a susține implantul. Această capsulă poate să devină opacă după mult timp, necesitând deschiderea acesteia cu ajutorul unui laser. Procedura este nedureroasă și rareori poate să rezulte în complicații precum tensiune oculară crescută sau alte probleme ale ochilor. Recuperarea pacienților este rapidă, iar complicațiile rare, printre acestea s-ar putea include hemoragii, infecții, deplasarea lentilelor intraoculare, glaucomul, sau detașarea retinei. Din fericire, toate aceste complicații sunt rare și, de obicei, pot fi ținute sub control. Orbirea este o complicație rară a operației de cataractă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4641 secunde