Medicii de familii pot elibera rețete și fără cardul de sănătate

Miercuri, 01 Aprilie 2020
233
Asociația Medicilor de Familie "Tomis" anunță constănțenii că în această perioadă, colegii lor sunt în cabinete și asigură servicii medicale, dar numai pe baza programărilor telefonice. O altă noutate se referă la faptul că, cel puțin deocamdată, se suspendă obligativitatea utilizării cardului de sănătate în această perioadă. Totuși, pe tot parcursul stării de urgență se eliberează prescripțiile medicale pentru pacienții cu boli cronice cu schemă stabilă, fără a fi nevoie de reevaluare la medicii de alte specialităƫi și fără a fi necesară reînnoirea scrisorii medicale eliberate de către aceștia.

Totodată, medicii de familie pot emite prescripƫii medicale, în continuare, pentru pacienƫii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale emise pacientului și pentru medicamente care erau prescrise doar de medicii specialiști din ambulator/spital. În unele situații, pot fi acordate consultaƫii la distanƫă, prin orice mijloace de comunicare, iar documentele necesare pacientului (bilete de trimitere, reƫete) pot fi transmise prin poșta electronică. De reținut, se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere atât pentru specialităƫile clinice, cât și pentru cele paraclinice.

Referitor la eliberarea concediilor medicale, certificatele medicale emise de spital/alte specialități nu necesită vizarea lor de către medicul de familie pe perioada stării de urgență. De asemenea, adeverința de la angajator privind dovada asigurării în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii și indemnizaƫii poate fi transmisă pe adresa de e- mail a cabinetului medical. În ceea ce privește certificatele medicale emise de medicii de familie, acestea pot fi transmise pacientului/ angajatorului pe email, iar formularele originale ale concediilor medicale se depun la plătitorii de indemnizaƫii de asigurări sociale de sănătate în termen de 60 de zile de la data eliberării lor.Pagina a fost generata in 0.2637 secunde