Medicii, cu sabia deasupra capului. "Suntem obosiți, stresați, dar mereu în alertă"

1307
Medicii, cu sabia deasupra capului.

Articole de la același autor

Medicii constănțeni, cât și cei din întreaga țară depun, la acest moment, mari eforturi pentru a salva și a trata bolnavii care luptă pentru viața lor, în această pandemie globalizată de coronavirus.

Cu toate că cea mai mare atenție este îndreptată spre cei confirmați pozitiv și internați la spitalul de infecțioase, nici cei care ajung la spitalul județean cu alte afecțiuni nu sunt lăsați de izbeliște.


Din păcate, nu dispunem de aceleași condiții sau echipamente ca alte state ale lumii și riscul este foarte mare deoarece niciun pacient nu este testat înainte pentru coronavirus. Iar în acest fel, și medicii sunt expuși pericolului de a se infecta cu Covid-19. Chiar și în aceste condiții, slujitorii lui Hipocrat merg la locul de muncă, zi de zi, tratează bolnavii, îi încurajează și încearcă să nu își exteriorizeze prea tare emoțiile. Spre exemplu, dr. Alina Doina Nicoară, medic primar Medicină Internă este conștientă că ne confruntăm, cu toții, cu o mare problemă și că avem de-a face cu niște date îngrijorătoare. "Din păcate, greul abia de acum începe și va fi o mobilizare foarte mare de resurse medicale", este de părere ea. Și colega sa de pe secție, dr. Cristina Voicu, medic primar Medicină Internă și medic specialist Pneumologie este pe baricade, ca de altfel toate cadrele medicale din Spitalul Județean Constanța. "În aceste zile, când este decretată stare de urgență am fost cumva înștiințați că fiecare din noi va face, dacă va fi nevoie mai mult decât ține de specialitatea fiecăruia. Cel mai rău mi se pare că nu sunt testați toți suspecții, din lipsă de teste", a precizat cadrul medical, manifestându-și, în acest fel, îngrijorarea vizavi de ceea ce se întâmplă la acest moment în România.

Nimeni nu lasă să se vadă că are emoții sau că este obosit

Dar, oare, le este frică acestor medici să mai meargă la spital, în condițiile în care epidemia de coronavirus nu dă, deloc, semne să se stingă? Dr. Octavian Unc, medic chirurg susține că a-ți face datoria, în sensul profesiei de medic este ceva firesc, ceva natural, asemenea soldatului pe front sau pictorului în atelier. "Astăzi, când vorbim despre pandemie, nu este altceva decât încă un diagnostic la care te gândești că l- ar putea avea pacientul pe care îl examinezi sau îl tratezi. Cu acest diagnostic de viroză, în plus sau în minus, tu doctorul, chirurgul operezi mai departe, vii și pleci de la spital, netemându- te de boală sau furișându-te prin colțuri să nu te «atingă» coronavirusul. Abia când ajungi acasă, în mijlocul familiei, devii omul asemănător celorlalți și începi să te gândești că ai putea fi și tu următoarea victimă a epidemiei. Adormi cu aceste frământări, dar de dimineață te trezești cu un singur sentiment: să nu întârzii la raportul de gardă și totul se reia...", a declarat medicul.

La rândul său, dr. Doina Catrinoiu, medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice nu neagă situația delicată în care se află întreaga țară și mapamondul. Totuși, trebuie să admitem că înainte de a fi medici, toți sunt oameni, au sentimente și se tem ca această epidemie de Covid 19 să nu atingă, cât de curând, cote alarmante. Cadrul medical ne-a declarat că, de câte ori un coleg este chemat în Urgență, îi țin pumnii, dar nimeni nu lasă să se vadă că are emoții sau că este obosit. "În fiecare zi ne rugăm ca totul să fie bine, ne încurajăm unii pe alții și încercăm să comunicăm cât mai mult. Nu ne-am confruntat până acum cu o asemenea situație și câteodată deciziile sunt contradictorii, dar ne adaptăm din mers. Toată lumea dorește să ajute. Suntem obosiți, stresați, dar mereu în alertă. Când am ales să fim medici ne-am asumat aceste riscuri. Sunt momente de solidaritate. Unii medici, puțini, au ales să aibă grijă numai de ei, dar restul își fac datoria zi de zi, chiar dacă acasă au o familie care este îngrijorată. Mai există și alți bolnavi pe care trebuie să îi tratăm și să îi îmbărbătăm. Cam așa ne descurcăm cu această pandemie. De fapt, curaj înseamnă să îți învingi frica și noi asta facem pentru oamenii care au nevoie de noi", ne-a mărturisit specialistul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.484 secunde