Medicii cardiologi cer ca pacienții să fie testați obligatoriu pentru Covid-19 la internarea în spital

169
Medicii cardiologi cer ca pacienții să fie testați obligatoriu pentru Covid-19 la internarea în spital - rts34uis-1589902771.jpg

Articole recomandate

Bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecția cu noul coronavirus, motiv pentru care testarea pentru COVID-19 a persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare care se internează este foarte importantă, afirmă președintele Societății Române de Cardiologie, Dragoș Vinereanu, conform Digi24.


"Bolile cardiovasculare reprezintă principala complicație a infecțiilor COVID-19, răspunzând de 70% dintre comorbiditățile din care pacienții cu COVID-19 decedează. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecția cu SARS-CoV-2, între 10 și 12% dintre infecțiile cu SARS-CoV-2 se datorează bolilor cardiovasculare sau comorbidităților legate de bolile cardiovasculare", a declarat Dragoș Vinereanu marți, într-o conferință de presă online organizată de Societatea Română de Cardiologie.


El a subliniat importanța testării pentru COVID-19 a persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare care se internează.


"Patologia cardiovasculară (...) se poate decompensa în urma unei infecții cu SARS-CoV-2, de aici importanța testării obligatorii la internare în spital a oricărui pacient cardiovascular și noi am făcut un demers către Direcția de Sănătate Publică și către Ministerul Sănătății, în așa fel încât să fie inclusă pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testată la internarea în spital și să avem finanțare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă", a afirmat Vinereanu.


Consilierul prezidențial Diana Păun a prezentat un mesaj din partea Administrației Prezidențiale, potrivit căruia bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, dar nu numai.


Ea a afirmat că bolile cardiovasculare sunt evitabile prin prevenție, aspect care presupune evitarea factorilor de risc comportamentali. Diana Păun a spus că în Europa hipertensiunea este asociată cu stilul de viață, cu obiceiurile nesănătoase, iar în România inclusiv cu lipsa tradiției în ceea ce privește un tratament continuu.


Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a spus că, printre măsurile strategice pe care instituția pe care o reprezintă le are în vedere, referitor la bolile cardiovasculare, se numără creșterea capacității de a derula activități de promovare a sănătății eficace și eficiente la nivel național și local; evaluarea nevoilor, inclusiv adaptarea mesajelor și canalelor de comunicare la nevoile și specificul populației și nivelul actual de dezvoltare al societății; mai buna cunoaștere a stării de sănătate și a determinanților bolii și evaluarea adecvată a rezultatelor imediate și pe termen lung; elaborarea de propuneri pentru revizuirea și actualizarea programei de educație pentru sănătate în școli și licee și în mai strânsă colaborare cu Ministerul Educației pentru implementarea eficace a intervențiilor vizând promovarea sănătății și educația pentru sănătate la copii de vârstă școlară.


Elisabeta Bădilă, președintele grupului de lucru pe hipertensiune arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie, a declarat că cercetările arată că mai mulți români înțeleg importanța măsurării hipertensiunii arteriale.


"Dacă anul trecut 10% dintre românii intervievați nu-și măsuraseră niciodată tensiunea arterială, anul acesta procentul acestora s-a redus la jumătate și doar 5% dintre românii intervievați nu și-au măsurat niciodată tensiunea arterială în 2020, însă mai puțini dintre pacienții hipertensivi respectă tratamentul (...). Anul trecut 74% dintre pacienți respectau exact tratamentul propus, anul acesta 58% respectă exact tratamentul prescris (...) 8% dintre pacienții intervievați nu iau toate medicamentele prescrise sau folosesc alt dozaj", a afirmat Bădilă.


Potrivit acesteia, față de 2019, mai puțini români cred că hipertensiunea e o afecțiune pe care o au doar cei de peste 60 de ani.


"Ne propunem, ca și noutate, o campanie tv cu impact mare asupra populației, care îl aduce în prim plan pe domnul Mircea Lucescu, care a acceptat să fie promotorul acestei campanii dedicate hipertensiunii arteriale", a adăugat Bădilă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6079 secunde