Măsuri pentru caniculă. Urmează controalele pe litoral

209
Măsuri pentru caniculă. Urmează controalele pe litoral - masuri2-1562014072.jpg

Articole de la același autor

Canicula a pus stăpânire pe întreaga țară, motiv pentru care Ministerul Sănătății a transmis tuturor direcțiilor de sănătate publică județene și  serviciilor de urgență prespitalicești să activeze planurile de măsuri pentru zilele caniculare. În acest fel, medicii speră să aibă de-a face cu mai puține cazuri grave cauzate de arșița de afară.




În primul rând, ambulanțele vor suplimenta numărul de echipaje, dacă se constată că există solicitări în creștere. În același timp, Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța ar trebuie să aibă o relație de colaborare strânsă cu autoritățile locale și să verifice stocurile de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate de caniculă, precum și funcționalitatea generatoarelor de rezervă. De asemenea, se va urmări asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare.


În plus, ministerul va întreprinde o serie de controale referitoare la condițiile igienico -sanitare, de cazare și alimentație, din taberele școlare, precum și din unitățile hoteliere și cele de alimentație publică, punctele de prim ajutor, unitățile sanitare private de pe litoral și din Delta Dunării.


În ceea ce privește populația, Ministerul Sănătății recomandă să fie urmate sfaturile medicilor și să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00.
Ca urmare, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Totodată, este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. 


Alcoolul favorizează deshidratarea


Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) care deshidratează organismul sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Dacă este absolut necesar să vă expuneți la soare între orele amiezii trebuie să folosiți o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. 
De precizat că persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.
Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4107 secunde