Criză sanitară la Constanţa

Măsuri fără precedent la Spitalul Judeţean. Morgă mobilă şi mai multe paturi cu oxigen în Urgenţă

977

Articole de la același autor

Deşi mai multe localităţi mari sunt deja în carantină, judeţul Constanţa pare că se pregăteşte pentru tot ce este mai rău în lupta cu noul coronavirus. Spitalele sunt deja suprasolicitate, iar medicii sufocaţi de afluxul mare de pacienţi cu COVID-19. La Spitalul Judeţean Constanţa se iau, zilele acestea, măsuri fără precedent, pentru a putea extinde serviciile medicale pentru pacienţii suspecţi sau infectaţi şi va fi adusă o morgă mobilă.

Cifrele care vin de la Direcţia de Sănătate Publică sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Rata incidenţei a trecut de 10 îmbolnăviri la mia de locuitori în municipiul Constanţa, iar în Valu lui Traian, Techirghiol, Mihail Kogălniceanu, Costineşti, Lumina, Agigea, a trecut de 7. În prezent, peste 550 de pacienţi cu COVID-19 sunt internaţi în unităţile sanitare din judeţ. Alte aproape 5.000 de persoane sunt izolate la domiciliu, după ce au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

În aceste condiţii, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa s-a întrunit de urgenţă, weekendul trecut, pentru a rezolva cu celeritate mai multe situaţii cauzate de creşterea numărului de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Astfel, a fost stabilită extinderea numărului de locuri dotate cu oxigen pentru pacienţii pozitivi cu SARS-CoV-2 înregistraţi în Unitatea de Primiri Urgenţe şi aflaţi în aşteptarea transferului către spitalele COVID-19. De asemenea, a fost suplimentat numărul de paturi dotate cu oxigen prin mărirea numărului de concentratoare de oxigen achiziţionate.

„În plus, a fost crescută capacitatea de testare PCR, prin suplimentarea efectivului de lucru în cadrul Laboratorului de biologie moleculară şi extinderea programului inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Totodată, a fost aprobată amplasarea unei extensii modulare care va deservi Unitatea de Primiri Urgenţe şi astfel va fi suplimentat numărul de locuri pentru pacienţii suspecţi COVID-19, aflaţi în aşteptarea rezultatului PCR. Noua extensie este formată din 16 containere care vor fi racordate la utilităţi, iar spaţiul exterior va fi amenajat şi compartimentat conform normelor sanitare în vigoare, urmând să asigure 20 - 22 de paturi”, explică dr. Ioan Tofolean, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.

De asemenea, la Morga din cadrul SCJU va fi adusă o autospecială pentru păstrarea temporară şi transportul în regim frigorific, din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturza” Iaşi.

Potrivit datelor făcute publice de Prefectura Constanţa, la începutul acestei săptămâni, aproape toate paturile disponibile pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 erau ocupate. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a fost suplimentată capacitatea, fiind 129 de pacienţi, cu nouă mai mulţi decât paturile stabilite iniţial. La Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare mai sunt libere doar 13 paturi din cele 100, la Spitalul Municipal Medgidia doar opt, iar, la Spitalul Municipal Mangalia şi la Spitalul Modular de pe Stadionul Portul mai sunt doar câte patru locuri disponibile. De asemenea, la Secţia Exterioară Agigea sunt ocupate 33 de locuri din 55 disponibile.

XXX

Ziarul „Cuget Liber” a atras atenţia, în ediţiile precedente, asupra crizei de paturi din unităţile medicale din judeţ, deşi chiar în centrul Constanţei, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase, este o clădire de spital abandonată de ani de zile, ce ar fi putut fi transformată în secţie pentru pacienţii COVID, încă de la începutul crizei sanitare, astfel încât autorităţile să nu mai fie nevoite să improvizeze, să cumpere containere şi să facă investiţii în spaţii temporare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4374 secunde