Mărturia unui medic de la Techirghiol: "Erau oameni speriați, obosiți, înghețați!"

2938
Mărturia unui medic de la Techirghiol:

Articole de la același autor

Goniți de virusul de temut din locurile unde încercau să își câștige un trai decent sau să își croioască un viitor, sute de români întorși în țară trăiesc cel mai urât coșmar. Separați de familie și de cei dragi, huliți de ai lor, denigrați și jigniți, fiecare dintre repatriați are povestea lui. Mulți poate nu îi înțelegem, însă medicii care îi îngrijesc în această perioadă au găsit în sufletul lor compasiune pentru fiecare dintre ei.

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este, zilele acestea, casă și masă pentru sute de români veniți din zone roșii ale Europei după declanșarea pandemiei cu noul coronavirus. Sunt tineri, plecați la facultate, sunt adulți plecați la muncă. Nici nu mai contează. Cu toții sunt acum în carantină, monitorizați de personalul sanatoriului.



Dr. Iulia Belc, medic primar șef de secție spital Recuperare Medicală Neuropsihomotorie – Copii, din cadrul Sanatoriului Balnear Techirghiol, a ales să povestească această experiență nemaiîntâlnită. A vorbit despre umanitate, dar și despre obligațiile sale, ca medic. "La început am privit cu teamă decizia de a fi gazdă pentru carantinații veniți din toate colțurile Europei, goniți de ucigașul virus, spre casă. Auzisem nenumărate povești despre ei. Dar știam că puteau fi ai mei printre aceștia. Sau eu. Sau copilul meu. Când am îmbrăcat prima dată echipamentul de protecție nu am simțit teamă, ci m-am gândit că viața mi-a oferit o altă provocare, a nu știu câta! Păream din altă lume, pentru o altă lume. Mă simțeam cuprinsă de o neliniște, dar și o frenezie cum nu mai avusesem în toată meseria mea. Și doar făcusem practică în toți anii de studenție în toate secțiile, ne intersectasem, nu o dată, cu moartea prin saloane și laboratoare. Acum era însă altceva. Am privit la colegele mele. Le simțeam la fel de emoționate. Apoi am început să prindem curaj. Să ne susținem privirile. Să ne luăm locul stabil în scenariul atât de bine comandat și coordonat de managerul nostru", povestește medicul.


"Sunt altfel de pacienți!"


Dr. Iulia Belc subliniază faptul că toate pregătirile pentru primirea repatriaților au fost făcute din timp, iar managerul unității, Elena Roxana Almășan, le pusese la dispoziție echipamentele de protecție, repetaseră procedurile și operațiile de izolare, după un plan prestabilit. Cu multă emoție, medicul relatează primul contact cu "oaspeții" veniți în miez de noapte. "Tot ce vedeam era departe de temerile noastre. Erau oameni speriați, obosiți, înghețați, pe care tot acest tăvălug i-a găsit în facultăți, spitale, locuri de muncă ce s-au volatilizat. M-a cuprins un sentiment de milă și de rușine față de tot ce gândisem înainte. Carantinații au intrat în camere. Sunt altfel de pacienți. Știm despre fiecare ceea ce s-a notat în fișele de observație. De la numărul de telefon, locul de unde venise, până la bolile copilăriei și preferințele culinare", își amintește dr. Iulia Belc.

"Am învins întâi de toate teama!"

Aceasta explică și o parte din proceduri. Pe grupul respectiv, fiecare medic raportează, de trei ori pe zi, situația de fapt din fiecare cameră. "Responsabilitatea este mare, știm că oamenii aceia veniți de la drum lung, plini de neliniști și griji găsesc în noi singurul reazem, singura flacără de speranță", mai spune medicul.



Între timp, întregul personal al sanatoriului a reușit să clădească o nouă structură organizatorică, cu proceduri, circuite, protocoale noi. "Am învins întâi de toate teama. Și ne-am verificat capacitatea de a rezista la situații excepționale, făcându-ne datoria de medici-oameni. Lupta cu virusul ucigaș continuă și știm că suntem doar la un început de drum. Primele persoane carantinate încep să plece spre casele lor, fericiți că nu au fost contaminați, alții noi sosesc pentru a petrece 14 zile în condiții de maximă siguranță", încheie cu optimism dr. Iulia Belc.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3309 secunde