Marea Neagră înghite Faleza Nord

4752
8
Marea amenință să înghită falezele Constanței, cu tot cu somptuoa-sele vile construite în ultimii ani în buza malului. După furtuna din ultimele zile, valurile au ajuns până la gardurile caselor. Sapă la temelia falezelor, care arată de parcă s-ar prăbuși în orice clipă.

În Faleză Nord peisajul este fasci-nant. Marea nervoasă trimite către mal valuri înspumate, înalte de trei-patru metri. Apa a acoperit crâmpeiul de plaje care mai exista astă-vară și bate direct în baza malului, la fiecare retragere luând cu ele nisip și pământ. Însă dincolo de spectacolul mării, situația este foarte gravă. Pe anumite porțiuni, eroziunea este atât de avansată încât o mare parte din faleză a luat-o deja la vale.

La nord de cartierul consilierilor se văd construcții amenințate de prăbușire. Și mai grav este că orice intervenție în zonă este foarte dificilă, dacă nu imposibilă, deoarece nu mai există nici un drum de acces. Cel de deasupra falezei s-a surpat, iar pe plajă nu se mai poate ajunge deoarece este inundată. Ceva mai la sud se lucrează în prezent și sunt aduse pietre și depuse pe nisip, pentru a forța marea să se oprească înainte de a ajunge la faleză.

Dar pe laterale nu se poate face nimic, cel puțin deocamdată.

În încercarea de a mai salva ceva din Faleza Nord și ceea ce ar putea fi cea mai frumoasă zonă a Constanței, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a realizat mai multe studii și un proiect de reabilitare a tuturor plajelor. "Protecțiile existente la Constanța Nord sunt în prezent într-o stare ce variază de la acceptabil la foarte deteriorat și este de așteptat să cedeze în maximum cinci ani. O politică de menținere a liniei țărmului ar putea însemna o reabilitare a structurilor existente sau construirea unora noi ori a unor plaje artificiale", explică purtătorul de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton.

Investițiile propuse de Administrația Bazinală în prima fază a lucrărilor de combatere a eroziunii costiere se vor realiza cu fonduri care vor proveni de la Uniunea Euro-peană, prin POS Mediu, Axa Prioritară 5. Însă, după cum arată situația la fața locului, lucrările nu mai pot fi amânate nici măcar o zi și trebuie demarate urgent pentru a mai salva ceea ce se mai poate salva. 

Comentează știrea

Tanti Gabi de la Cluj
19 octombrie 2011
Unii Anticonstanteni

Soseaua de coasta/faleza-rezolva problema de care va plangeti.Va smiorcaiti degeaba acum(ati aplaudat atunci cand Sulfinica si alti pedelaci s-au opus realizarii soselei). Asa ca ,mai Dobrogea Noua : " Sa pedeliti, bineeee! "

ardeleanca
19 octombrie 2011
Tanti Gabi

Ar trebui sa sti,comunist(a) imputit(a) ca malul se surpa din antichitate.In ultimii 100 de ani in zona portului Tomis s-au surpat 3 randuri de case si strazi.Soseaua lui mata mazare nu rezolva nimic.Malul poate fi consolidat numai cu structuri subterane ,asa cum este zona plaja Modern pina la casa casatoriilor.Dar tu esti prea prost sa intelegi.Primii inconstienti sunt cei care au aprobat constructiile si ai doilea proprietarii care fac parte din gasca lui mata mazare.Nu se construieste in zone de risc:inundatii,alunecari de teren,zone de avalanse etc.Natura isi urmeaza cursul nu dupa proiectele debile ale unui papagal incompetent.Asa ca ciocul mic lingator de cururi.

qwerty
19 octombrie 2011
Gunoiul la mare

Sa construim un oras cu fata la mare ? Sau construim un oras cu gunoiul in mare ? Priviti cu atentie poza nr.2.Avem vile luxoase pe malul marii,avem mofturi, avem jeepuri la poarta,cheltuim pe nimicuri zeci de mii de euro,dar nu suntem in stare sa ne strangem gunoiul din fata casei.Mai dam vina pe tigani.Bine ca iubim marea,dar miroase a rahat sub geamul casei.Pe taluzul ala nu au fost in stare sa planteze un copacel,sa puna un trandafir dar vrem diguri de protectie,bani europeni si o soseaua de coasta.Sa vina scolarii sa va faca curat in curte.

Miruna
19 octombrie 2011
daca au bani de vile somptuoase si /sau apartamente de 4-5-6 camere luxuoase

sa plateasca singuri consolidarea malului...ca daca e sa se bazeze pe mazarica si putorile din primarie,o sa astepte mult si bine

sandu
19 octombrie 2011
faleza nord

constructiile sunt pe teren de umplutura (impotriva procedurilor sigurantei in constructii). probabil se vor darama toate, daca nu va fi consolidata zona. asta inseamna zeci de milioane de euro.

mihaela
19 octombrie 2011
despre adrvar

cred ca sa ajuns asa finca primarul constantei se plimba in tarile calde in loc sa sactioneze pe cei ce sunt responsabili nu sunt comunista dar cred ca ceea ce a creat ceausescu ati distrus ati avut totul frumos cind a murit dictatorul ,icil fabrici ,parcuri acum ori sunt moluri ori sunt desfintate mia duc aminte de parcul tabacariei era un peisaj nebun de frumos ,acum moluri si mixerie 2 faleza modern era orgoliul constantei acum ce e nimic daca ar anvia causescu cred ar muri din nou vazand tara an paragina si oameni capabili de munca ce sunt someri nu au din ce trai tineri fara casa ,etc datimi dreptate rusine

Sorin
20 octombrie 2011
Ce bine

Sper sa fie si toata gasca de burtosi acasa cand cade baraca cu ei. Si cu toti prietenii lor in vizita...Hai salut!

Furnica Valentin C
20 februarie 2012
previziuni

De ce aceste comentarii lipsite de suport tehnic si stiintific ? De ce nu asteptati furtuna din 7 sau 8 februarie 2012 si sa vedeti atunci efectele ? Daca aveti o previziune mai buna sa-mi scrieti. Pa !

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 12 Octombrie 2011
Stire din Social : Cutremur în Marea Neagră
Vineri, 30 Septembrie 2011
Stire din Social : Moare Marea Neagră
Joi, 29 Septembrie 2011
Stire din Social : Marea Neagră, în pericol
Pagina a fost generata in 0.2594 secunde