Manifestări organizate cu ocazia cinstirii Sfinților Brâncoveni

254

Articole de la același autor

Pe data de 16 august, creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Martiri Brâncoveni, ocazie cu care Școala și Grădinița "Sfinții Martiri Brâncoveni" și Mănăstirea Văcăreștii Noi vor marca această zi prin organizarea unor manifestări liturgice și cultural-artistice deosebite. Accesul la aceste evenimente este gratuit.

Manifestarea va avea loc în incinta Mănăstirii din localitatea Lumina. Astfel, în ziua prăznuirii, duminică, 16 august, Sfânta 
Liturghie Arhierească va începe la ora 9.15 și va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Imediat după Sfânta Liturghie, va urma un moment artistic susținut de elevii Școlii Brâncovenești și admirabila artistă Mariana Maloș, recunoscută și ca "Fata cu ulciorul", compoziție prin care a reușit să transmită și prin cântec frumoasele tradiții din Bucovina. Odată cu sărbătoarea, în cuvintele de învățătură, va fi evocată importanța educației și responsabilității față de lumea pe care o lăsăm copiilor noștri.

Potrivit reprezentanților Școlii Brâncovenești din Constanța, cu această ocazie, veți avea posibilitatea de a medita și la violențele îndreptate împotriva creștinilor și modul cum noi suntem datori să răspundem.

După aceea, standul de carte organizat cu ajutorul Librăriei de la Curtea Brâncovenească va cuprinde numeroase cărți despre jertfa Brâncovenilor și a românilor, pentru apărarea credinței, a tradiției, a valorilor și fruntariilor țării noastre.

De asemenea, vor fi expuse spre vânzare dvd-uri cu filmul documentar "Maria, doamnă a toată Ungrovlahia", regizat de Iuliana Mateescu. Pelicula portretizează personalitatea doamnei Maria Brâncoveanu, soția Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu. De fapt, filmul vorbește despre Maria Brâncoveanu, care a fost nevoită să-și poarte crucea durerii cu demnitate, să lupte până la sfârșitul vieții pentru a aduce țara "la cea dintâi stare a sa", dar și să păstreze neîntinată memoria lui Constantin Brâncoveanu și a fiilor lor. În rolul doamnei Maria Brâncoveanu a fost distribuită actrița Maria Ploae.

Manifestarea se va încheia cu o agapă creștină și cu speranța că jertfa înaintașilor va rodi în sufletele noastre și ale copiilor noștri.

XXX

Tot cu prilejul acestei sărbători naționale, până la data de 6 septembrie, Muzeul de Artă Constanța și Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează Expoziția "Brâncovenii", în cadrul căreia sunt expuse lucrările sculptorului Laurențiu Mogoșanu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6719 secunde