Mănânci BIO? O să mori "eco"! Ce se ascunde în produsele 100% naturale din magazine

9466
2
Mănânci BIO? O să mori

Articole recomandate

În ultimii ani, produsele bio au devenit din ce în ce mai căutate, ducându-li-se vestea că sunt mai bune pentru sănătatea noastră, fiind obținute natural. În realitate, însă, se pare că multe din produsele bio de pe piața românească sunt pline de aditivi alimentari și pot fi chiar mai nocive decât cele obținute industrial.

Asociația InfoCons a analizat 21 de produse bio disponibile în magazine și supermarketuri, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la cinci producători sau furnizori. Este vorba despre Delaco Distribution SA, Econatura Life Concept SRL, De Silva Exclusiv SRL, Carrefour România SA și Bio Mania SRL.

"În cadrul studiului, au fost identificate șapte categorii de produse, și anume: băutură vegetală (din orez, migdale sau soia), ciocolată, iaurt cu fructe, napolitane, ketchup, maioneză și chiar supă instant. Analizele au arătat că, din cele 21 de tipuri de produse studiate, doar patru produse nu au în conținut E-uri. Astfel, 19 la sută din produsele analizate nu conțin E-uri, 48 la sută au un singur aditiv alimentar în rețetă, 24 la sută conțin două E-uri, iar 9 la sută au trei E-uri", explică președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Zahăr și sare în cantități industriale

De asemenea, doar 47,61 la sută din produsele ce fac prezentul studiu au specificat conținutul de alergeni pe etichetă. Toate produsele studiate au trecute informațiile nutriționale pe eticheta produselor, valoarea energetică prezentând o variație de la 0,1 kcal la suta de grame, până la 672 kcal pe suta de grame.

Conținutul de zaharuri este menționat pe etichetă în cazul a 95,23 la sută din produse, iar acesta variază de la 0,1 grame la suta de grame de produs, până la 49 de grame pe suta de grame de produs și 90,47 la sută din produse au menționat pe etichetă conținutul de sare cu valori de 0,05 grame la suta de grame de produs, până la 14 grame la suta de grame de produs.

Cel puțin două E-uri în iaurtul cu fructe

Dacă în cazul produselor bio de tip ciocolată a fost identificat un număr maxim de trei E-uri, media fiind de un singur aditiv alimentar pe produs (Carrefour bio ciocolată neagră), în cadrul produselor obținute normal și analizate în studiile anterioare putem observa un maximum de patru E-uri, cu o medie de două E-uri pe produs, în cazul ciocolatei cu lapte și un maximum de opt E-uri, cu o medie de două - trei E-uri pe produs în cazul pralinelor de ciocolată.

În ce privește iaurtul cu fructe, în cazul produselor bio au fost găsite un maximum de două E-uri (Bio iaurt mango-vanilie de la Andechser natur), aceasta fiind și media per produs, comparativ cu maximum șase E-uri întâlnit în cazul produselor obișnuite cuprinse în cel mai recent studiu pe produse tip iaurt cu fructe. Diferența este sesizată și în cazul conținutului de fruct, dacă

în cazul produselor bio acesta este reprezentat exclusiv de produse naturale, în cazul produselor obișnuite fructul poate fi înlocuit sau suplimentat de aromele sintetice.

Niciun aditiv alimentar în ketchup-ul Heinz

Maioneza bio cuprinsă în acest studiu (Maioneză ecologică cu stoarcere prin presare Jardin Bio) prezintă un adaos de doi aditivi alimentari, față de un maximum de șapte E-uri regăsite în studiul despre produsele normale, cu o medie de 4 - 5 E-uri pe produs. Iar produsul bio tip ketchup (Heinz Ketchup de Roșii) cuprins în studiul actual nu conține aditivi alimentari, față de produsele normale de pe piață, în care s-a regăsit un maximum de nouă E-uri, cu o medie de patru - cinci E-uri per produs.

"Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T - International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie făcută în cunoștință de cauză", a mai spus președintele InfoCons.

Comentează știrea

Rosca
25 aprilie 2016
Bani la domiciliu

Citesti o poveste de la Hollywood și câștigi bani! Vrei cu putere o viață de succes? Cereti INFO la adresa de email: [email protected]

gigi1
29 aprilie 2016
articol inexact

Mancarea procesata nu e sanatoasa indiferent daca sunt folosite ingrediente bio sau nu si toate au aditivi ca altfel se strica, deci otrava. Bio a devenit o metoda de marketing, daca mananci maioneza, ketchup etc produse rafinate si procesate si crezi sunt sanatoase doar ca au (in general doar cateva) ingrediente bio inseamna ca ai pierdut esenta si anume mancare sanatoasa inseamna mancare curata si neprocesata. Agricultura bio teoretic are niste inspectii care verifica folosirea limitata a pesticidelor, daca nu iti permiti sa ai gradina proprie sau pe cineva de incredere atunci bio inseamna ca mananci ceva mai putin otravit, cel putin teoretic Dar nu confunda mancarea procesata cu mancarea adevarata, legume, fruncte, nuci etc indiferent de provenienta ingredientelor.

Pagina a fost generata in 0.3476 secunde