Campania "Cuget Liber" – "Câinii vagabonzi, emblema Constanței?"

Maidanezii se plimbă în voie, pe faleză și pe plaje, turiștii sunt îngroziți

1302

Articole de la același autor

Deși locurile preferate ale câinilor fără stăpân sunt cele de prin cartiere, unde primesc de mâncare de la locatarii blocurilor pe unde se aciuează sau se servesc singuri de la gunoaiele pe care le aruncă, maidanezii nu ocolesc nici zonele frecventate de turiști, fie că sunt promenada din Mamaia sau plajele însorite. Prezența patrupedelor flămânde ne-a fost semnalată în mai multe zone turistice, mai ales că acestea nu fac parte din peisajul marin pe care se așteaptă vizitatorii să îl găsească pe litoral.

Continuăm, astăzi, campania "Câinii vagabonzi, emblema Constanței?", pornită ca urmare a numeroaselor sesizări primite pe adresa redacției, de la începutul verii. Din păcate, maidanezii pe care mulți constănțeni sunt deja obișnuiți să îi vadă pe aleile de lângă blocuri, tolăniți prin intersecții sau parcuri, au ajuns și pe litoral. În stațiunea Mamaia, se plimbă pe promenadă, în haite, "păzesc" mașinile din parcări, iar, în Constanța, au intrat chiar și pe plajă, în căutare de mâncare.

"În Mamaia, am crezut că am scăpat de maidanezi. Suntem totuși în anul 2020, într-un oraș turistic. Totuși, am fost surprins să văd, zilele trecute, mai multe zile la rând, o haită de câini care stă chiar în centrul stațiunii, în apropierea piațetei de la Cazino. Prima dată i-am observat odihnindu-se pe iarbă, iar seara pe promenadă, printre oameni. Treceau prin apropierea teraselor, pe unde probabil mai primesc de mâncare. Nu îi deranja aglomerația de oameni, deși uneori se mai opreau la câte o persoană care avea șaorma sau ceva în mână. Nu păreau agresivi, dar nici nu făceau o impresie prea bună să îi vezi printre copii, familii. Sunt oameni cărora le este frică de câini chiar și de la distanță. Sunt oameni care au avut experiențe nefericite cu asemenea animale și care se tem. Să-i gonească cineva de acolo sau să-i adune! Nu este normal să te împiedici de câini în centrul unei stațiuni turistice", ne-a transmis, telefonic, Mihai Ionescu, un constănțean deranjat de prezența câinilor în Mamaia.

"Nicăieri în lume nu am văzut așa ceva!"

O părere asemănătoare am primit și de la o turistă, care recunoaște că, deși este iubitoare de câini, nu îi place să se bronzeze alături de maidanezii de pe plaja Trei Papuci. "Nicăieri în lume nu am văzut așa ceva. Este prima dată după ani buni când vin la mare la Constanța. Am ales o plajă mai liniștită, în oraș, deoarece în Mamaia este destul de aglomerat. Însă am avut surpriza ca să văd maidanezi pe nisip. Și nu doar o dată, din întâmplare, ci de mai multe ori. De obicei pe seară apar. Cred că ziua stau pe la umbră, pe sub copaci, unde găsesc puțin adăpost. Seara dau atacul la sacii de gunoaie puși de turiști. Le sfâșie și mănâncă ce mai găsesc. De fapt, ei fac mai multă mizerie decât oamenii. Și mă mai supără un lucru: eu nu am putut să vin cu câinele pe care îl am, pentru că știam că nu are voie pe plajă, dar ei umblă nederanjați. Și își fac nevoile în nisip. Nu este normal așa ceva!", ne-a declarat Margareta S., din București.

XXX

Am solicitat autorităților locale mai multe informații despre situația câinilor comunitari, despre echipele care îi colectează de pe străzi și activitatea Adăpostului pentru animale. În momentul în care vom primi un răspuns îl vom publica în integralitate. Între timp, dacă ați avut probleme cu maidanezii, vă așteptăm să ne împărtășiți "întâlnirile" dumneavoastră cu câinii fără stăpân.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8379 secunde