Mai este pește în Marea Neagră?

883

Calcanii, rechinii și hamsia ar putea deveni doar o amintire în Marea Neagră. Acestea sunt previziunile sumbre ale specialiștilor dacă nu se iau urgent măsuri de diminuare a pescuitului, pentru refacerea stocului de pește. În schimb, putem să pescuim la discreție șprot și bacaliar.
Biologii sunt destul de pesimiști în ce privește situația stocurilor principale de specii din Marea Neagră și caută soluții disperate pentru a salva ceea ce se mai poate salva. Cu acest prilej experți din România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia și Ucraina s-au reunit zilele acestea la Constanța. Ei caută strategii și soluții pentru păstrarea și conservarea resur-selor de hrană. Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța găzduiește, între 16 și 18 ianuarie, Prima Întâlnire a Grupului de Lucru pentru Marea Neagră al Consiliului General pentru Pescărie de la Marea Mediterană (GFCM). La discuții participă experți din statele riverane ale Mării Negre, precum și repre-zentanți ai GFCM, Comisiei Euro-pene, FAO și ACCOBAMS.

Pescuitul ilegal face ravagii
"Situația este destul de gravă și este nevoie de măsuri urgente. Sunt unele specii exploatate la maximum, cum ar fi calcanul, rechinul și hamsia, care au în prezent stocuri foarte mici. Dar avem și specii subexploatate care oferă potențial serios. Este vorba despre șprotul și bacaliarul. Din păcate, mai avem și pescuitul ilegal și neraportat, care contribuie la diminuarea speciilor. În plus, impactul uneltelor abandonate este foarte serios. Setcile de calcan rămân ani de zile în apă și funcționează în continuare. Peștele prins moare, dar pe lângă el se prind și alți pești sau chiar delfini", a precizat dr. ing. Simion Nicolae, directorul Institutului "Grigore Antipa".

Port pescăresc de câteva milioane de euro, la Midia
Aflat la Constanța pentru a participa la lucrările GFCM, Constantin Stroe, vicepreședintele Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură, a anunțat că anul acesta demarează lucrările pentru realizarea unui port pescăresc modern la Midia. "Flota românească a cunoscut un colaps după anii 1990, însă în prezent se încearcă sprijinirea pescarilor mici. Aceștia au posibilitatea de a obține fonduri europene pentru a dezvolta activități de pescuit. În perioada următoare vor începe lucrările pentru un port pescăresc în Midia. De asemenea, va fi finanțată și modernizarea mai multor puncte de descărcare, la Sulina și Mangalia, acolo unde pescarii vor putea să-și descarce captura și va avea loc practic prima vânzare", a mai adăugat Constantin Stroe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 12 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Pescuit ilegal la Mila 23
Miercuri, 11 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Încerca să vândă unelte de braconaj
Pagina a fost generata in 0.3397 secunde