Mai avem de aşteptat! Piedici în modernizarea locurilor de joacă. „E un coșmar!”

2107

Articole de la același autor

În Constanța numărul locurilor de joacă este insuficient. Iar multe dintre ele au nevoie de reparații urgente. Deși lucrările au tot fost promise, întârzie. Motivul: absența cadastrului și intabulării, care împiedică reabilitarea. Reprezentanții administrației locale spun că „piedica” a fost depășită pentru zece locuri de joacă și speră ca reabilitarea lor să fie încheiată până la sfârșitul anului.





Este vară, vacanță și de cum se mai domolește dogoarea soarelui, locurile de joacă din parcurile Constanței se umplu de copii. Micuți care aleargă încântați de la toboganul colorat spre leagănele care să-i înalțe spre cer sau balansoarul în formă de animăluț. Pentru ei, seară de seară, cei câțiva metri pătrați ai locului de joacă devin un univers plin de aventuri și bătălii imaginare cu eroii lor preferați. Și pentru părinți o ieșire la locul de joacă este o aventură, dar de altă natură. Căci oamenii mari privesc cu tristețe spre toboganul rupt sau spre leagănele distruse și imaginează la rândul lor povești despre curse cu obstacole, pentru a le spune celor mici.

În campania electorală, cartierul Poarta 6 a fost vizitat în repetate rânduri de candidații la posturile din administrația locală. Cu toții au venit cu promisiuni de înfrumusețare a zonei. Campania a trecut, dar nimic nu pare să se fi schimbat. O spun părinții și bunicii care-și duc prichindeii în parcul de la marginea cartierului.



„Locul de joacă nu a fost nici reabilitat, nici măcar reparat. De un an de zile este rupt toboganul, copiii trebuie să se strecoare pe sub porțiunea căzută, pentru a-l putea folosi. La început le-am spus să nu se mai dea, să nu se rănească, dar sunt copii, tot la locul de joacă ajung. Leagănele au început și ele să se rupă, le atârnăm de stâlpii de susținere, pentru a nu se lovi cei mici, le mai reparăm noi”, ne-a semnalat Florina A., o mămică din cartierul menționat.



Pe strada Brizei din cartier, un alt loc de joacă îi îmbie pe cei mici. Și aici, aceeași imagine tristă. Balansoarele au dispărut în urmă cu câțiva ani, strânse de angajații administrației locale veniți să facă reparații. A mai rămas un singur tobogan mâzgălit de graffitti și două leagăne, la care cei mici fac coadă.



Cadastrul și intabularea, marile piedici în fața transformării Constanței

De câteva luni bune, administrația publică locală promite reabilitarea a încă zece locuri de joacă, pe lângă cele 41 deja reabilitate la nivelul municipiului Constanța. Pe lista celor zece se află și cele două locuri de joacă din Poarta 6. Mai precis, este vorba despre următoarele locuri de joacă: Parc Poarta 6, str. Arcului/str. Progresului, str. Progresului, bl N1D/N2D, str. Arcului/str. Liliacului, parc Doraly, bd. I. C. Brătianu, bl. PAV 6, str. Solidarității/ str. Prieteniei, bl. H1, bd. 1 Mai, bl H 18, str. Eliberării/ str. Al. Gherghel, bl DR 13, zona de agrement Brizei.

Demararea lucrărilor de reabilitare a tot întârziat însă. Motivul: niciunul dintre locurile de joacă menționate nu avea cadastru și nici intabulare, absolut necesare pentru realizarea lucrărilor.



„Până în prezent, locurile de joacă care au fost reabilitate aveau cadastru și intabulare. Ce se va realiza de acum înainte nu au aceste documente, iar procedurile sunt de durată”, ne-au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

„La toate locurile de joacă sunt probleme, precum în cazul marii majorități a proiectelor. Este un coșmar! Doar 10% dintre bunurile inventariate pe domeniul public sau privat a municipiului aveau cadastru și intabulare. Ne confruntăm cu această problemă în cazul locurilor de joacă, a ghenelor de gunoi, a spațiilor destinate amplasării panourilor publicitare, a proiectelor de mobilitate urbană realizate pe fonduri europene. Prin urmare, trebuie realizate achiziții de cadastru, intabulare etc. În prezent lucrăm la aceste achiziții, avem oferte, dar le vom prioritiza, pentru că sunt foarte multe”, ne-a precizat Felicia Ovanesian, city managerul Constanței.



În cazul celor zece locuri de joacă, „piedica” pusă de absența cadastrului a fost depășită și urmează ca în curând să fie demarate procedurile de achiziție a lucrărilor. Se speră ca până la sfârșitul anului, cele zece zone unde se joacă cei mici să aibă o înfățișare nouă.



De asemenea, în prezent se pregătește documentația pentru reabilitarea a alte 36 de locuri de joacă, dar și în cazul acestora demersurile vor fi de durată, din același motiv: absența cadastrului și intabulării. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.9133 secunde