MAE, despre reducerea alocațiilor pentru copiii muncitorilor români din Austria

205
MAE, despre reducerea alocațiilor pentru copiii muncitorilor români din Austria - mae1449428870-1546780900.jpg

Articole recomandate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă, că a luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, a prevederilor potrivit cărora alocațiile pentru copiii nerezidenți ai muncitorilor europeni se stabilesc la nivelul din țara de origine și anunță că va face apel la toate instrumentele disponibile, potrivit legislației.

"MAE și Guvernul României au luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislației privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului. Trebuie precizat că domeniul de aplicare al noii legi îl reprezintă alocațiile și deducerile fiscale pentru copiii nerezidenți ai persoanelor care lucrează în Austria, măsura neafectând copiii care locuiesc în acest stat. Considerăm că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european și legislației Uniunii, prin crearea unei situații de discriminare în ceea ce privește cetățenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc contribuții în Austria", se arată, sâmbătă, într-un comunicat de presă transmis de MAE.

Potrivit documentului, statul român "susține ferm exercitarea libertății fundamentale de circulație în cadrul Uniunii Europene și accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate".

"Cetățenii români care lucrează în Austria plătesc aceleași taxe ca cetățenii acestui stat și trebuie să se bucure de un tratament egal cu aceștia din perspectiva drepturilor corelative", a mai transmis MAE.

Oficialii români vorbesc despre faptul că apartenența la Uniunea Europeană "obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni".

"Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede dreptul lucrătorilor europeni de a se stabili și lucra în orice alt stat membru decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință în aceleași condiții ca cetățenii acesteia, fără nicio discriminare bazată pe cetățenie. Subliniem că în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene s-a statuat în mod constant că regula egalității de tratament prevăzută în TFUE și în Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminările evidente pe motiv de naționalitate, ci și orice forme de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferențiere, conduc în fapt, la același rezultat", se mai arată în comunicatil MAE.

Aceștia afirmă că subiectul se află, în continuare, pe agenda de discuții cu reprezentanții celorlalte state membre, în special Austria și țările cu interese similare României, precum și cu instituțiile UE, în special Comisia Europeană.

"MAE va continua să sublinieze în discuțiile la nivel bilateral și european caracterul neechitabil și contrar valorilor UE al recentei legi austriece. Autoritățile române vor continua demersurile pe lângă Comisia Europeană și vor face apel la toate instrumentele disponibile, potrivit legislației UE", se mai arată în document.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a anunțat, sâmbătă, că tratează cu prioritate situația, iar Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS) a reiterat îngrijorarea provocată de această decizie considerată discriminatorie.

Decizia privind reducerea alocațiilor plătite de statul austriac cetățenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018 și a intrat în vigoare la începutul anului 2019.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.642 secunde