Luxul de-a muri ca omul. Cât costă ultimul drum în cimitirele constănțene

7643
10
Luxul de-a muri ca omul. Cât costă ultimul drum în cimitirele constănțene - fotofondinmormantare1-1495037918.jpg

Articole de la același autor

Când un necaz lovește o familie, una dintre marile griji sunt banii. Însă atunci când aparținătorii unei persoane decedate sunt săraci lipiți sau, și mai rău, respectivul nu are pe nimeni, atunci autoritățile locale se ocupă de cele lumești. Însă, chiar și aici există condiții, căci primăria nu scoate banii așa ușor din buzunar.


Dacă nu ai loc de veci asigurat, cumpărarea acestuia în viteză te va ustura la buzunare. În Cimitirul Municipal, acolo unde mai sunt locuri libere, o criptă cu trei locuri costă peste 1.500 euro, la care trebuie achitată și taxa de înhumare de 1.400 lei. Groparii nu sunt incluși în preț și mai costă încă 200 lei. În Cimitirul Central mai poți cumpăra locuri de veci doar de la privați sau samsari, care vor avea grijă să îți ceară peste 8.000 lei, cel mai ieftin, în funcție de poziționare și starea fizică a locului. 


Rezolvat locul de veci, trecem la coșciug și celelalte cheltuieli urgente. Între 900 și 1.400 lei costă un coșciug acceptabil, la care se adaugă celelalte cheltuieli legate de transportul mortului, casa mortuară, prosoape, colaci, pachete etc., încă cel puțin 2.000 - 3.000 lei. Bineînțeles, Biserica nu va conduce decedatul pe ultimul drum decât contracost. Scurt și la obiect - 250 lei taxe la biserică și alți 200 lei pentru bunăvoința părintelui și a dascălului. După îngropăciune urmează pomana. În Constanța, prețurile variază între 45 și 55 lei(restaurante de nișă) pentru fiecare meniu. La 30 de persoane, încă cel puțin 1.400 lei. 


Așadar, cine spune că e ieftin să mori în ziua de astăzi?


Singuri pe ultimul drum


Persoanele singure sunt îngropate cu ajutorul autorităților locale, însă cele care au pe cineva primesc bani numai dacă pot demonstra că nu au nici venituri și nici bunuri pe care ar putea să le vândă pentru a acoperi cheltuielile cu înhumarea. Așa se face că sunt multe cazuri în care bătrâni singuri pe lume ajung să fie duși la groapă de doi, trei vecini mai inimoși, care pun mână de la mână ca să rânduiască înmormântarea. Alții, care nu sunt așa de norocoși cu vecini de treabă, sfârșesc într-un coșciug ieftin, într-o groapă în pământ, la marginea cimitirului, cu preotul, dascălul și groparii singurii care îl pomenesc.
"Aveam un bloc un bătrân care stătea singur cu chirie, de vreo doi ani. Nu l-a vizitat niciodată nimeni și ne spusese că nu are nici copii, nici nepoți sau alte rude. A murit singur și nici măcar nu ne-am dat seama până când nu am simțit miros dinspre apartamentul unde stătea. Am chemat poliția, i-a fost ridicat cadavrul și de atunci nu am mai auzit nimic de el. Nu știm cine l-a îngropat, unde, nimic, nimic. Noi, vecinii, am strâns câțiva bănuți să punem pentru înmormântare, dar nu l-am găsit nicăieri, habar nu avem la ce cimitir l-au dus!", ne-a povestit Marin S., din Constanța.


Ajutor de urgență de 2.500 de lei


Autoritățile locale se implică însă numai dacă sunt sesizate de către reprezentanții poliției sau de către aparținătorii persoanei decedate. "În cazurile sociale, avem situația când este vorba despre oamenii străzii și nu există aparținători și situația în care rudele solicită sprijin financiar pentru înmormântarea decedatului. Oamenii străzii, de exemplu, care nu au aparținători și nici alte lucruri care pot deconta înmormântarea, sunt declarați cazuri sociale și sunt înmormântați de către primărie, prin Serviciul de Cimitire", ne-a declarat Ionela Halciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, care însă nu a putut să ne precizeze și în ce cimitir își găsesc locul de veci persoanele respective. Dacă însă se găsește o rudă, aceasta va trebui să suporte cheltuielile de înmormântare. Iar dacă nu și le permite, trebuie să se descurce și, ulterior, pe baza facturilor și chitanțelor cu cheltuielile respective, va putea cere ajutor financiar de la primărie. "Acest ajutor de urgență este acordat persoanelor aparținătoare care demonstrează că nu au venituri, iar cuantumul nu poate depăși 2.500 de lei. Aceștia trebuie să facă o cerere în scris, la Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța, care să fie însoțită de facturile cu cheltuielile suportate. De asemenea, persoana respectivă trebuie să facă dovada că nu are venituri și că nu are bunuri în posesie, adică trebuie să aducă fișă fiscală de la ANAF și fișă fiscală de la Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța", a mai explicat reprezentantul Primăriei Constanța.


Comentează știrea

liviu burebista
18 mai 2017
Ca la noi la nimeni......

Dumnezeule, in tara asta nici sa mori nu poti, daca nu ai bani. Sau poate asta este reteta nemuririi?!?!?!

Ilie
18 mai 2017
Dezinformare

In primul rand taxa la biserica este intre 50 si 150 lei. Iar "bunavointa" preotului cum spuneti este de fapt 100 de lei si 50 de lei dascalul. Iar in conditii sociale atat taxa bisericii cat si " bunavointa" se suspenda.

Popa Picu
18 mai 2017
Pt dascalul Ilie

I lie,netrebnicule,ori sufli in fluierul vreunui popa de vii cu preturile astea?nu stie lumea cat de escroci sunt preotii?ca ar fi in stare sa iti ia si captuseala portofelului,satanelor ce sunteti

Herotot
18 mai 2017
Deces inhumat

Cand decedatul are mostenitori acestia il pot ingropa/persoanele solo pot fi ingropate de primarie astfel> il baga in groapa si atat/la pomana mananca cei vii!

EGO
18 mai 2017
lux

Cred ca ,,luxul,, tine de educatie.O cruce simpla din piatra sau altceva ,ieftin si rezistent,pe un petic de iarba,ar fi de ajuns si de bun simt,si te-ar scuti de cheltuieli inutile,fara, sa mai dai vina pe ,,mafie,,pe preoti,pe functionari,care abia asteapta fraieri care vor sa inalte monumente inutile ,dupa moartea acelui om. Cheltuiti acesti bani in timpul vietii,pentru sanatatea si bucuria respectivului.Invit pe scriitori ,pe umoristi,pe artisti sa viziteze din cand in cand cate un cimitir,pentru ca au o sursa de inspiratie extraordinara despre prostia omeneasca.Dar,pana atunci,sa ne tot plangem....

Doar o vorba....
18 mai 2017
....sa va spun

In cimitir, toate tarifele si toate preturile se rotunjesc.De exemplu,daca o prestatie ar trebui sa coste 85 lei in cazul asta suma se rotunjeste la 100 lei(fara chitanta). Nu veti gasi un pret de genul 150 lei.Pretul asta se rotunjeste la 200 lei(de sufletul raposatului).Uitati de zecimale,uitati de casa de marcat,uitati sa cereti rest,uitati de chitante,uitati de facturi.In cimitir nu veti gasi niciodata un pret sau un tarif de genul 76,55 lei(ca exemplu).In cazul asta pretul cerut este de 100 lei(rotund).Groparul nu-ti va cere nicidata o suma de genul "225 lei" sau 345 lei pentru munca lui.El nu stie sa faca socoteli cu sume mai mici de 100 lei.Sumele cerute de ei sunt multipli de 100 lei.De exemplu:200 lei,300 lei,600 lei,1000 lei,1500 lei.Lumea "de dincolo" incepe la poarta cimitirului,nu "in cer" asa cum v-ati inchipuit.Acolo,in cimitir sunt alte reguli,acolo este alt cod fiscal.In cimitir nici Dubluta Vasilescu si nici Dragnea nu au nicio autoritate.Scapati de PSD numai in cimitir.

Johnny
18 mai 2017
Machidoni

Daca ati dat pana si cimitirele machidonilor, la ce va asteptati?gratis?nu tata, la ei pretul este de 3 ori mai mare.

Liviu Chilian
18 mai 2017
"Aparținătorii unei persoane decedate". Moartea si merdia Rromarlane

Grotescul, subumanul sadic, violenta antiumană si inconstienta religioasă, produsele civilizatziganiei iudeo-cre(s)tine in varianta kkpIUDAlusmului rromarlanesc. Ma'ntreb, cu durere si uimire, ce'a fost in "mintea" merdialqaedanei, ce anume a fortat'o sa foloseaska acest barbarism satanic, "aparținătorii". Personal, nu înțeleg - si cred ca sunt destul de Roman -, ce înseamnă "apartinator". In primul rând, dacă ești mort, mai aparții cuiva? De ce n'a guitzat: "rudele, prietenii, cunoscuții?!" Doamne Iisuse Christoase! Ce a făcut civilizatzigania iudeo-cre(s)tina, cu vârful de lance Amerikknaro-Israhatzelean, din foștii Romani!! Niște barbari mai SADICI decât Amerikknarul Satanic si Israhatzeleanul Porfiric! Te taxează si dupa ce mori! Si'l PLĂTEȘTE pe merdialqaedan sa...plângă la groapa ta. Brrrr! Glaciatiune neiertatoare a spiritului sadic-subuman, Coane Fanica! Blestemați sa fie...propagatorabiatii kkpIUDAlismului ultracleptomaniac, recte Jewnglishtanezii-Amerikknari(Sorosatanisti-Rothschildisti-Bloombergisti) pe care Omul Uman ii vede ca Rahatbiciul lui Satan pe Terra!

Liviu Chilian
18 mai 2017
Ha! In Amerikk, cimitirele au fost inhalate de Zsidani!

Si nu mai permit cruci la căpătâiul creștinilor! Văd ca un constanțean ne luminează. Cimitirele kustendilii au fost înhațate de Greco-Tzigani("Machidoni"), confirmând ceea ce scriu de ani de zile - Greco-Tziganii au luat locul Zsidanilor din epocile interbelica si bolșevică din istoria tragica a fostei Romanii. Greco-Tziganii au fost la un milimetru de a da si Fuhrer Rromarlanilor! Prin Mi'aela Gioala, drakkstea Prostanacului Gioala, si Poanta, oligofrenul-obraznic pesedist de care citesc, azi, ca'si trage...gashka partinică personală, un cui politicastru-nou in Coșciugul rromanismului...

anna
18 mai 2017
eronat

nu este adevarat, tu dezinformezi, nu este adevarat ,, taxa bisericii si bunavointa ,, NU SE SUSPENDA indiferent de cat esti de sarac sau bogat !!!!

Răspuns la: Dezinformare
Adăugat de : Ilie, 18 mai 2017
In primul rand taxa la biserica este intre 50 si 150 lei. Iar "bunavointa" preotului cum spuneti este de fapt 100 de lei si 50 de lei dascalul. Iar...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5194 secunde