Luptă la limită în spitalele din Constanţa. Pacienţi seceraţi, cadre medicale din ce în ce mai puţine

7124

Articole de la același autor

Situaţia este din ce în ce mai alarmantă în judeţul Constanţa. Deşi 15 localităţi sunt deja în carantină şi urmează să mai intre şi altele, numărul îmbolnăvirilor continuă să crească. Săptămâna aceasta, Constanţa s-a aflat de mai multe ori pe locul întâi în topul judeţelor în privinţa cazurilor noi depistate, la mare distanţă de alte zone din ţară. Trist este şi că raportul zilnic al deceselor la noi în judeţ este foarte mare, bilanţul persoanelor răpuse de infecţia cu noul coronavirus depăşind 300 de persoane.

Virusul SARS-CoV-2 pare de neoprit în judeţul Constanţa. În ciuda măsurilor luate deja de autorităţile judeţene şi locale, tot mai multe persoane sunt raportate pozitive. Alte câteva mii sunt izolate fiind considerate contacţi direcţi şi posibile purtătoare ale coronavirusului. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, rata incidenţei cumulate în ultimele 14 zile continuă să crească în municipiul Constanţa, ieri ajungând la 10,80. În creştere este şi rata incidenţei la nivelul judeţului, aceasta fiind de 7,53. Tot ieri, judeţul Constanţa a depăşit un nou prag critic de îmbolnăviri, ajungând la 16.127 de persoane infectate până în prezent. În acest moment, 511 persoane sunt internate în unităţile medicale din judeţ care tratează pacienţi cu COVID-19. Alte 5.150 de persoane infectate sunt izolate la domiciliu, urmând tratamentul recomandat de medicii de familie. În plus, 2.768 sunt în carantină la domiciliu, fiind considerate contacţi direcţi.

Din păcate, lupta se dă în spitale. La Spitalul de Boli Infecţioase deja capacitatea a fost suplimentată, fiind 132 de pacienţi internaţi şi doar 120 de paturi disponibile. Aproape de capacitate sunt şi Spitalele de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Municipal Mangalia. La Spitalul Militar Sistem Modular de pe Stadionul Portul mai sunt doar 12 paturi libere din 56 disponibile, iar, la Secţia Exterioară Agigea, sunt 30 de paturi ocupate din cele 55 puse la dispoziţia pacienţilor cu COVID-19. Situaţia este extrem de gravă în secţiile de Terapie Intensivă, unde, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, vineri, mai erau libere doar trei paturi. Aproape că nu este zi în care să nu fie raportate 10-12, 13, 15 decese. Joi, 26 noiembrie, DSP a anunţat şi decesul a doi pacienţi tineri din municipiul Constanţa. Este vorba despre o femeie de 32 de ani, care suferea de anemie severă şi teratom matur şi care a pierdut lupta cu virusul chiar în Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi un bărbat de 36 de ani, fără comorbidităţi, de asemenea decedat la Spitalul Judeţean.

Semnal de alarmă

Medicii trag un semnal de alarmă şi în ce priveşte personalul medical, peste 150 de doctori şi asistente din Constanţa fiind, în prezent, bolnave de COVID-19. Statistica DSP arată că, de la începutul pandemiei şi până în acest moment, au fost confirmate 791 de cazuri de infectare în rândul personalului sanitar, din care 203 medici, 341 asistenţi medicali şi 247 personal auxiliar.

Grav este şi că unii dintre ei renunţă la a mai lupta şi demisionează. La Spitalul de Boli Infecţioase este criză de asistente şi doctori şi urmează să se facă angajări în regim de urgenţă. „Am primit un referat de la conducerea Spitalului de Boli Infecţioase, care este asaltat în această perioadă. Au nevoie de resursă umană. Se vacantează posturi prin demisie pentru că unii angajaţi se îmbolnăvesc şi apoi îşi dau demisia. Legislaţia permite angajarea rapidă”, precizează reprezentanţii Primăriei Constanţa, instituţie în subordinea căreia se află Spitalul de Boli Infecţioase. Astfel, se caută cinci asistente pentru Terapie Intensivă, un doctor, un brancardier şi patru muncitori pentru staţia de oxigen.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5682 secunde