X
X
Mai multe ştiri online:

Lupta cu morile de vânt. De ce nu poate fi stârpită munca la negru

Ştire online publicată Miercuri, 04 Noiembrie 2015. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
În ciuda tuturor controalelor, a amenzilor uriașe și a riscului de a ajunge în închisoare, patronii încă mai țin salariați la negru. Cei mai mulți profită de disperarea oamenilor de a avea un job și un salariu cât de mic. Îi muncesc, dar nu le fac contract de muncă, nu le plătesc asigurările. De cealaltă parte, sunt și cei care acceptă să lucreze în astfel de condiții. 


"De mai bine de patru luni, sunt șomeră. Am lucrat manichiuristă la un salon care s-a închis și toate fetele am fost puse pe șomaj. Am căutat într-una să muncesc în altă parte. Saloanele nu au nevoie acum de manichiuriste. Așa mi s-a spus peste tot. Mai lucrez acasă, la clientele vechi, dar am nevoie de ceva stabil. De curând, am găsit de lucru la un magazin alimentar din aproprierea casei. Dar fără contract de muncă. Mi s-a spus de la început", ne-a povestit Irina, din Constanța. De fapt, de cele mai multe ori, angajații la negru sunt nevoiți să accepte situația tocmai pentru că nu găsesc altceva de lucru. 


Se încalcă prevederi legale de bază 
Numai în luna octombrie, inspectorii de muncă au depistat peste 30 de persoane muncind fără forme legale. "Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii, securitatea și sănătatea în muncă a salariaților, condiții de muncă, precum și verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare. În total, au fost verificați 380 de agenți economici, din care 58 au fost sancționați. La final, au fost aplicate 50 de amenzi contra-venționale în valoare de 329.400 lei și opt avertismente. Pentru neconfor-mitățile constatate, au fost dispuse 422 de măsuri cu termen scadent de remediere", explică directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola. 


De asemenea, au fost depistate 33 de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale sau contractele individuale de muncă nu erau transmise în Revisal. Pentru un angajator la care au fost găsite zece persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, pentru a stabili dacă acesta se face vinovat de încălcarea prevederilor art. 264 din Legea nr. 53 din 2003, republicată. 


"Inspectorii de muncă au depistat cazuri în care erau încălcate prevederile legale privind repausul săptămânal, în care nu fuseseră realizate măsurile dispuse în procesul verbal de control la termenul stabilit, în care nu erau respectate prevederile legale privind evidența orelor de lucru prestate de salariați, privind acordarea drepturilor salariale și privind munca suplimentară și munca de noapte", a mai spus șeful ITM Constanța. 


De asemenea, Corpul de Control Securitate și Sănătate în muncă din cadrul ITM a verificat 162 de angajatori. Pentru aceștia, au fost dispuse 278 de măsuri de remediere a neconformităților constatate, au fost aplicate 262 de avertismente și 14 amenzi contravenționale în valoare de 69.000 de lei. 


Cum poți depista dacă lucrezi la negru 
Pentru a nu vă lăsa înșelați de angajatori, este foarte simplu să verificați legalitatea contractului. Nelegalizarea relațiilor de muncă înseamnă vechime mai puțină în muncă și pierderea unor sume importante la calcularea pensiei.


Practic, un contract de muncă neînregistrat înseamnă lipsa plății contribuțiilor sociale, lipsa vechimii și chiar o eventuală răspundere legală. Deocamdată, angajații nu au acces la registrul electronic, dar pot verifica dacă au un contract de muncă înregistrat oficial. 


"Orice persoană care nu știe dacă are un contract legal de muncă poate afla gratuit dacă acesta apare în baza de date a ITM", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Florina Vișan. 


Potrivit acesteia, este suficient să vă prezentați la ghișeul ITM și veți primi toate datele. 


"Persoana respectivă poate să vină la Inspectoratul de Muncă cu cartea de identitate, iar de la ghișeu va primi informații despre con-tractul pe care l-a semnat, dacă a fost transmis în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL). Informațiile nu se dau decât personal. De asemenea, salariatul poate să-i solicite angajatorului un extras din REVISAL. Are tot dreptul să-l solicite, este ca și o adeve-rință, dar, de multe ori, angajații refuză această variantă pentru ca să nu își supere patronul", a mai explicat reprezentantul ITM Constanța. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Luni, 14 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!" 31495 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!"
Social
Luni, 14 septembrie Foto : Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie 3979 vizite, 0 comentarii Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1484 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1267 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.3914 secunde