Lupta cu morile de vânt. De ce nu poate fi stârpită munca la negru

665
7
Lupta cu morile de vânt. De ce nu poate fi stârpită munca la negru - munca-1446572053.jpg

Articole de la același autor

În ciuda tuturor controalelor, a amenzilor uriașe și a riscului de a ajunge în închisoare, patronii încă mai țin salariați la negru. Cei mai mulți profită de disperarea oamenilor de a avea un job și un salariu cât de mic. Îi muncesc, dar nu le fac contract de muncă, nu le plătesc asigurările. De cealaltă parte, sunt și cei care acceptă să lucreze în astfel de condiții. 


"De mai bine de patru luni, sunt șomeră. Am lucrat manichiuristă la un salon care s-a închis și toate fetele am fost puse pe șomaj. Am căutat într-una să muncesc în altă parte. Saloanele nu au nevoie acum de manichiuriste. Așa mi s-a spus peste tot. Mai lucrez acasă, la clientele vechi, dar am nevoie de ceva stabil. De curând, am găsit de lucru la un magazin alimentar din aproprierea casei. Dar fără contract de muncă. Mi s-a spus de la început", ne-a povestit Irina, din Constanța. De fapt, de cele mai multe ori, angajații la negru sunt nevoiți să accepte situația tocmai pentru că nu găsesc altceva de lucru. 


Se încalcă prevederi legale de bază 
Numai în luna octombrie, inspectorii de muncă au depistat peste 30 de persoane muncind fără forme legale. "Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii, securitatea și sănătatea în muncă a salariaților, condiții de muncă, precum și verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare. În total, au fost verificați 380 de agenți economici, din care 58 au fost sancționați. La final, au fost aplicate 50 de amenzi contra-venționale în valoare de 329.400 lei și opt avertismente. Pentru neconfor-mitățile constatate, au fost dispuse 422 de măsuri cu termen scadent de remediere", explică directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola. 


De asemenea, au fost depistate 33 de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale sau contractele individuale de muncă nu erau transmise în Revisal. Pentru un angajator la care au fost găsite zece persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, pentru a stabili dacă acesta se face vinovat de încălcarea prevederilor art. 264 din Legea nr. 53 din 2003, republicată. 


"Inspectorii de muncă au depistat cazuri în care erau încălcate prevederile legale privind repausul săptămânal, în care nu fuseseră realizate măsurile dispuse în procesul verbal de control la termenul stabilit, în care nu erau respectate prevederile legale privind evidența orelor de lucru prestate de salariați, privind acordarea drepturilor salariale și privind munca suplimentară și munca de noapte", a mai spus șeful ITM Constanța. 


De asemenea, Corpul de Control Securitate și Sănătate în muncă din cadrul ITM a verificat 162 de angajatori. Pentru aceștia, au fost dispuse 278 de măsuri de remediere a neconformităților constatate, au fost aplicate 262 de avertismente și 14 amenzi contravenționale în valoare de 69.000 de lei. 


Cum poți depista dacă lucrezi la negru 
Pentru a nu vă lăsa înșelați de angajatori, este foarte simplu să verificați legalitatea contractului. Nelegalizarea relațiilor de muncă înseamnă vechime mai puțină în muncă și pierderea unor sume importante la calcularea pensiei.


Practic, un contract de muncă neînregistrat înseamnă lipsa plății contribuțiilor sociale, lipsa vechimii și chiar o eventuală răspundere legală. Deocamdată, angajații nu au acces la registrul electronic, dar pot verifica dacă au un contract de muncă înregistrat oficial. 


"Orice persoană care nu știe dacă are un contract legal de muncă poate afla gratuit dacă acesta apare în baza de date a ITM", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Florina Vișan. 


Potrivit acesteia, este suficient să vă prezentați la ghișeul ITM și veți primi toate datele. 


"Persoana respectivă poate să vină la Inspectoratul de Muncă cu cartea de identitate, iar de la ghișeu va primi informații despre con-tractul pe care l-a semnat, dacă a fost transmis în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL). Informațiile nu se dau decât personal. De asemenea, salariatul poate să-i solicite angajatorului un extras din REVISAL. Are tot dreptul să-l solicite, este ca și o adeve-rință, dar, de multe ori, angajații refuză această variantă pentru ca să nu își supere patronul", a mai explicat reprezentantul ITM Constanța. 


Comentează știrea

garcea
4 noiembrie 2015
MUNCA LA NEGRU

muncim la negru sau cu salarii mici pe cartea de muncă sau cu 2-4 ore pe cartea de muncă deoarece statul român ne lasă si fără ultima letcaie , taxe si impozite , biruri peste biruri ca după ce iei salariul nu mai rămâi cu nimic,iar situația actuală nu poate continua la nesfârșit ,trebuie să supraviețuim intrun-fel, suntem de acord să plătim taxe ca cei din norvegia suedia sau finlanda dar să fim respectati ca oameni , iar banii care ne rămân după ce plătim toate dările să ne ajungă sa trăim decent ,să nu mai fim obligati să dăm spagi în toate instituțiile statului (spitale,politie,primărie si etc etc)asta vrem si nimic mai mult . Trebuie să iesim în stradă si să spunem că ne-am săturat de situația creată , si să facem o schimbare majoră în politica românească, cei care ar urma să vină să lucreze pentru oamenii din tară asta.

simi
4 noiembrie 2015
Munca la negru

Tot portu din constanta e plin de oameni la negru,cit se da si cit se primeste spaga no sa dispara munca la negru.

Crina
4 noiembrie 2015
Castiga bani online!

Castiga bani online!

EU
4 noiembrie 2015
CORECTA

Am muncit la "negru" dupa ce am iesit la pensie si asta nu pentru am vrut ci pentru ca numai asa am putu protestat fat de acest stat de litera "C". Duap mai bine de 40 de ani de munca in care am platit taxe si impozite pe salariu, bunul si dragul de el, s-a gandit sa-mi impoziteze si pensia (datorita nemerniclui de Basescu), considerand-o un VENIT, des i pensi este o acumulare de capital personal, in timpul vietii active, tocmani ptr batranete. Au gasit de cuviinta sa ne bage mana-n buzunar, ca nu mai aveau ce fura, am gasit de cuviinta sa nu kle mai platesc numic si sa muncesc la negru.

satanist
4 noiembrie 2015
sugative

Nea Eugen, spune-le golanilor din institutia pe care o conduci ca s-a cam terminat cu spaga. Faceti munca de prevenire nu de capaceala. Unde intrati amendati ca asa spune Bucurestiul. Gata golanii au plecat. Fiti cuminti pana va vine si voua randul. In curand vom avea legi simple.

Rock
4 noiembrie 2015
portul

De ce nu controlati COREMAR. Oamenii de acolo muncesc 2 zile cu 2 zile. Este legal? Siguranta navigatiei, sanatatea oamenilor, sunt puse in pericol. O tragedie se poate intampla oricand. Lacomia si coruptia UCID.

gica contra
4 noiembrie 2015
Verificati averile...

...celor de la ITM si veti intelege de ce se mai poate munci la negru! Traiasca spaga!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Septembrie 2015
Stire din Eveniment : Electrocutat la locul  de muncă
Pagina a fost generata in 0.3103 secunde