Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în România

167
Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în România - 1931851-1587228524.jpg
Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în țară, pentru a 12-a oară consecutiv, cu un avion special, de către o delegație a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, informează agerpres.ro.


La Catedrala Patriarhală, Lumina Sfântă va fi dusă de delegația Patriarhiei Române, unde va fi primită de Patriarhul BOR, Daniel.


De pe Aeroportul "Henri Coandă", cu același avion, Lumina Sfântă va fi dusă la Iași, și cu un alt avion la Sibiu, Cluj Napoca, Timișoara și Baia Mare.


Potrivit acordului BOR - MAI, slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române și a prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult.


Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maximum 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20.00. Clericii din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecție (mască și mănuși), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paștilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braț, precum și un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.


Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociația de proprietari sau de chiriași, care va purta echipament de protecție (mască și mănuși).


De asemenea, în spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unități, precum și centrelor sociale și celor de carantină.


Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliție locală) și cadrele Ministerului Apărării Naționale vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paștilor și a Sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.


Lumina Sfântă de la Ierusalim a coborât sâmbătă, în jurul orei 13,50, fiind împărțită apoi credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, într-o ceremonie restrânsă, fără participarea credincioșilor.


Tot în condiții excepționale impuse de pandemie, Lumina Sfântă a fost distribuită către delegații Bisericilor Ortodoxe. Aceștia nu au coborât din aeronave, ci au așteptat să primească Lumina adusă de la Mormânt prin intermediari într-un convoi special însoțit de poliție și armată.


Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, arhim. Teofil Anăstăsoaie, a dus Sfânta Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt delegației conduse de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3214 secunde