LOCUIEȘTI ÎNTR-O LOCUINȚĂ ANL? Trebuie să știi ce se întâmplă cu chiriile

Miercuri, 17 Mai 2017
920
Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuințe ANL vor fi diminuate și calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie. 


Acest aspect este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 304/2017 (aprobată în ședința din 6 aprilie 2017), prin care au fost actualizate Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Hotărârea a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 354 din 12 mai 2017.


Modificările au fost aduse pentru a asigura protecția socială a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei. Astfel, chiria va fi de maximum 10 la sută din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe țară, maximum 20 la sută din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe țară, dar nu depășește 100 la sută din salariul minim brut pe țară garantat în plată sau maximum 30 la sută din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100 la sută din salariul minim brut pe țară, dar nu mai mult de 5.000 lei. 


Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuințe ANL are loc în condițiile în care cheltuielile de administrare, întreținere și reparații se diminuează de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcției la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcției, coeficientul specific rangului localității se extinde între 0,6, specific satelor, și 1, pentru București și coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriașii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.


De asemenea, prin actul normativ, se ponderează chiriile și cu un coeficient care ține cont de anul de recepție a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, și urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016.
In Anexa nr. 16 la Normele metodologice actualizate, se regăsește un model de calcul al chiriei, atât pentru tinerii sub 35 de ani, cât și pentru tinerii peste 35 de ani. Chiria astfel calculată se actualizează anual, în funcție de rata inflației comunicată de către Institutul Național de Statistică și de veniturile membrilor familiei chiriașilor. 


Pentru anul 2017, odată cu publicarea, în Monitorul Oficial al României, a Normelor metodologice actualizate, autoritățile administrației publice locale care administrează locuințe pentru tineri, destinate închirierii, trebuie să actualizeze chiria în condițiile legii și ale prevederilor contractuale și să comunice ANL, în termen de 60 de zile, o situație detaliată cu privire la cuantumul chiriilor defalcate pe tipuri de apartamente și vârsta chiriașilor, precum și data scadentă a plății chiriei pentru fiecare chiriaș.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3006 secunde