Lipsă de bun simț și indiferență. Plajele din Constanța, pline de gunoaie

506

Articole de la același autor

Constănțenii se plâng, deseori, că autoritățile publice nu își fac treaba, dar mulți dintre ei nici măcar nu își duc propriile gunoaie până la coș. Așa se face că plajele din oraș, un loc preferat de promenadă, sunt mizerabile, adevărate gropi de deșeuri, pe care tot cei care se plimbă pe acolo le lasă. Mucuri de țigară, ambalaje de la alimente, brichete, de toate sunt prin nisipul de pe plajele reabilitate cu milioane de euro.

Rezultatele monitorizărilor efectuate de organizația nonguvernamentală Mare Nostrum, în luna octombrie, nu sunt deloc îmbucurătoare.

Potrivit datelor înregistrate, numărul deșeurilor semnalate în luna octombrie este de două ori mai mare decât cel din aprilie 2018. Constanța este cel mai murdar sector, la fel ca și în luna aprilie, iar mucul de țigară, cel mai des întâlnit deșeu.

"ONG Mare Nostrum a monitorizat, în luna octombrie, aproape 2% din totalul porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc, conform metodologiei europene. În urma sesiunilor de monitorizare au fost identificate 24.101 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Numărul acestora a fost de două ori mai mare decât numărul deșeurilor înregistrate în luna aprilie 2018", precizează directorul executiv al Mare Nostru, Mihaela Cândea Mirea.

Potrivit acesteia, cel mai frecvent întâlnit tip de deșeu în urma acestor monitorizări a fost mucul de țigară, fiind identificate 13.946 buc, de aproximativ patru ori mai multe față de sesiunea precedentă (aprilie 2018). De altfel, elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat și în această sesiune, 19.740 elemente fiind identificate.

Cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanța, unde au fost identificate 5.961 deșeuri, la fel ca și în luna aprilie. Pe această porțiune, predominante au fost mucurile de țigară, care au reprezentat mai bine de trei sferturi din totalul deșeurilor înregistrate. Acest sector este urmat de sectoare similare din Saturn și Năvodari, unde abundența deșeurilor a fost foarte ridicată. Și în această monitorizare, cel mai curat sector de plajă a fost cel din Costinești, unde au fost identificate puțin peste 100 de deșeuri.

"Am identificat atât de puține deșeuri deoarece porțiunea de plajă din Costinești este aproape înghițită de ape. De altfel, la monitorizările viitoare, vom înlocui acest sector, pentru a putea avea date mult mai elocvente", mai spune Mihaela Cândea. Pe locurile al doilea și al treilea la această categorie sunt porțiunile de plajă din Corbu și Mamaia Nord.

Să lăsăm plajele curate!

Conform raportului Comisiei de Mediu din Parlamentul European, obiectele din plastic de unică folosință precum farfuriile, tacâmurile, paiele sau bețișoarele pentru urechi, care reprezintă peste 70% din deșeurile marine, vor fi interzise până în 2021 pe piața UE.

Deșeurile medicale, seringile, sticla și alte obiecte ascuțite reprezintă un pericol pentru oameni, întrucât înotătorii sau scafandrii se pot răni în acestea, dar și pentru fauna marină. Deșeuri precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană.

"Tot timpul anului ar trebui să avem plaje curate, nu numai vara. Prin activitățile și campaniile pe care le avem, încercăm să educăm publicul în acest sens și să reducem cantitatea de deșeuri marine de pe porțiunile de plajă din România. Pentru asta, ar trebui ca operatorii de plajă și organizatorii de evenimente pe plajă să folosească alternative la paharele de plastic, bețele din plastic de amestecat în cafea și cele pentru acadele, paiele de plastic – acestea fiind cele mai numeroase", menționează directorul Mare Nostrum.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 21 August 2018
Stire din Diverse : "Paraziții" cântă la Mamaia
Pagina a fost generata in 0.4749 secunde