Liniște pe străzile din Italia după relaxarea restricțiilor de circulație

241
Liniște pe străzile din Italia după relaxarea restricțiilor de circulație - coronavirusitalygetty02292020-1588606490.jpg

Articole recomandate

După două luni de izolare pentru limitarea epidemiei de COVID-19, relaxarea restricțiilor de circulație în Italia nu a fost urmată de aglomerație pe străzi, cum se temeau pesimiștii, relatează agerpres.ro.


La Roma, mijloacele de transport în comun nu erau supraaglomerate, iar traficul nu era congestionat. Termini, cea mai mare gară din capitala italiană, era aproape pustie la ora de vârf de dimineață.


"Gândiți-vă că școlile rămân închise, asta înseamnă automat cu 50% mai puțini oameni", a explicat un șofer de autobuz de la societatea publică de transport Atac.


Andrea, vânzător într-un magazin de alimente din cartierul istoric Trastevere a relatat că nu erau multe autovehicule pe traseul de 30 de km pe care face naveta de la Genzano, localitate la sud-est de Roma, până în centru. "Era ca duminică dimineața: nici 10% din traficul dintr-o zi normală de lucru", a povestit el, precizând că a făcut drumul în numai 40 de minute, cu o oră mai puțin ca de obicei.


Una din cele mai vizibile schimbări este redeschiderea barurilor, chiar dacă numai pentru servire la pachet. Italienii, mari amatori de espresso, își pot relua ritualul matinal. "Situația e exact ca ieri, doar că acum îți poți lua o cafea. Nu s-a schimbat nimic", susține însă Chiara, o mamă cu copil mic, în fața unei cafenele din sectorul Monti.


S-a deschis și cafeneaua Linari din Testaccio - alt cartier roman, cunoscută pentru pizza, însă imediat după aceea a apărut un agent de la poliția locală care a verificat respectarea regulilor de distanțare socială.


În Italia, una din țările cele mai grav afectate de coronavirus, au fost confirmați ca purtători peste 210.000 de oameni, din care au murit aproape 29.000. Izolarea la domiciliu a fost impusă din 10 martie.


De luni, s-a permis reluarea activităților de construcții și producție și se estimează că s-au întors la serviciu circa 4,5 milioane de angajați. Nu mai sunt interzise exercițiile în aer liber sau vizitele la cei apropiați, chiar dacă - observă dpa - nu este clar la cine se referă termenul respectiv. Guvernul a indicat în cele din urmă că este vorba de parteneri și rude, nu și de prietenii apropiați, cum sugerase săptămâna trecută un secretar de stat din Ministerul Sănătății. S-au redeschis parcurile și cimitirele, sunt permise din nou ceremoniile funerare, dar nu și slujbele cu public. Măștile sunt acum obligatorii în spațiile publice închise, inclusiv în autobuze și trenuri.


Autoritățile au promis o nouă etapă de relaxare din a doua jumătate a lunii: se vor redeschide magazinele, restaurantele și frizeriile, cu condiția ca numărul de cazuri noi să rămână scăzut.


"Cu cât vom fi mai riguroși în respectarea instrucțiunilor de siguranță, cu atât mai devreme ne vom putea redobândi mai multe libertăți", a afirmat duminică seara premierul Giuseppe Conte, într-un mesaj pe Facebook. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5732 secunde