Linia electrică litorală Vadu - Gura Portiţei, modernizată

393
Linia electrică litorală Vadu - Gura Portiţei, modernizată - liniaelectrica1-1606420892.jpg

Articole de la același autor

Linia electrică aeriană de medie tensiune care asigură energia electrică pe cordonul litoral Vadu – Gura Portiţei este în plin proces de modernizare. Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, a anunţat că lucrările au demarat şi că deja o parte a infrastructurii a fost refăcută.

„Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna octombrie 2020, iar, în decursul ultimelor 45 de zile am finalizat de reabilitat jumătate din lungimea reţelei. Stâlpi noi, cu console şi izolatori siliconici, capabili să reziste încă 30 de ani condiţiilor atmosferice extreme din zonă au înlocuit bătrâna reţea de electricitate”, explică şeful ABADL.

Lucrările sunt monitorizate de ing. Viorel Iacob şi directorul de exploatare ABADL, Adrian Chera. Linia de o lungime de 42 de km este de o importanţă vitală pentru zona de nord a litoralului românesc. Realizată în anul 1984, această linie electrică alimentează două puncte strategice ale litoralului – sistemele de operare ale ecluzelor de la Edighiol şi Periboina. De asemenea, alimentează radarele Gărzii de Coasă, sedii ale Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, farul şi satul de vacanţă de la Gura Portiţei, Centrul Meteo Regional şi Direcţia Hidrografică Maritimă. „Din cauza infrastructurii energetice, ENEL nu are linii electrice de alimentare în zona de coastă, de la Vadu la Gura Portiţei, astfel că responsabilitatea furnizării energiei cade pe umerii noştri. Din anii ’80 până în prezent, la această linie nu s-au făcut decât lucrări de mentenanţă a stâlpilor şi reţelei. Însă condiţiile de mediu extrem de agresive – salinitate mare, temperaturi foarte mici, vânt foarte puternic – au dus la degradarea aproape totală a întregii reţele. Unii stâlpi se află în zone mlăştinoase, «explodând» la bază, în urma folosirii prelungite. Cu acordul şi sprijinul celor de la Rezervaţia Biosfera Delta Dunării, vom finaliza şi această lucrare la începutul anului următor. În pofida condiţiilor extem de dificile de lucru, toate lucrările s-au desfăşurat în termen, cu respectarea tuturor condiţiilor de mediu din această zonă strict interzisă”, precizează Bogdan Bola.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3431 secunde