Liceul Agricol, pe lista neagră. Primarul spune că trebuie desființat, directorul îl contrazice

13453
10

Articole de la același autor

În urmă cu un an de zile, ministrul Turismului de atunci, Mircea Titus Dobre, arunca bomba că are în vedere desființarea Liceului Agricol Palas, actualmente Colegiul Tehnic "Pontica", pentru a-l transforma în centru de formare pentru personalul din turism. Între timp, a venit alt ministru, însă ideea desființării unității de învățământ nu a fost abandonată de autoritățile locale.

Primarul Decebal Făgădău susține că transformarea Liceului Agricol Palas în centru de pregătire pentru angajații de pe litoral ar fi benefică atât turismului, cât și pieței de muncă din Constanța.

"Oameni buni, Liceul Agricol Palas nu-și găsește locul în Constanța. Este extrem de important să avem competențe în agricultură, dar trebuie să înțelegem că astăzi realitatea sună în felul următor: nimeni de la țară nu-și permite să-și trimită copilul la Constanța deoarece este un oraș scump față de zonele din județ. Sunt licee în tot județul. Noi chiar avem nevoie de forță de muncă din turism și dacă este un singur lucru bun în această criză de personal, mă bucur că, dintr-o dată, mai mulți operatori economici sunt alături de noi în acest demers de reconfigurare. Vom avea discuții cu reprezentanții Guvernului, să vedem dacă mai reprezintă o prioritate, dacă nu, vom căuta soluții la nivel local și județean, ba chiar la nivel regional, ba chiar la nivel de complementaritate cu zona montană. Pentru că peste tot este această problemă. Și chiar noi astăzi trăim doar într-o sezonalitate în economia turismului, aceeași problemă o au și cei de la munte. Și cred că împreună putem să le asigurăm oamenilor măcar o proiecție pe termen mediu și lung că-și vor găsi vara de muncă la mare, iarna de muncă la munte, că e nevoie de ei, că e nevoie de toate aceste meserii onorabile și respectabile. Nivelul veniturilor s-a cam egalizat, pe unele domenii. Dacă ai câștigat o anumită sumă de bani în Marea Britanie și dacă scazi cheltuielile și costul vieții vei vedea că la sfârșitul lunii ceea ce îți rămâne este comparabil cu ceea ce îți rămâne într-o stațiune de top așa cum este Mamaia sau într-o stațiune montană", este de părere edilul Constanței.

"De 12 ani nu mai avem specializare pe agricultură!"

Directorul Colegiului Tehnic "Pontica", prof. Vasile Anghel, îl contrazice însă pe primar și spune că liceul pe care îl conduce nici măcar nu mai are de ani de zile specializare pe agricultură și pregătește chiar lucrători în turism.

"Eu nu mai înțeleg nimic. Primarul nu știe că de 12 ani noi nu mai avem specializări legate de agricultură. Noi avem specializări de asistent veterinar și tehnician în turism. De anul trecut am vorbit cu ministrul Dobre și i-am explicat. El a recunoscut că nu știa și a înțeles. Dar credeam că am scăpat de povestea asta. Pentru specializarea veterinară suntem singurii din sud-estul țării. Avem copii din Brăila, Ialomița, chiar și de la Caracal. Avem 80 de copii în cămin, iar toată baza noastră materială de 4,6 hectare este foarte bine administrată și întreținută. Anul acesta am avut și rezultate deosebite la olimpiade. Două eleve au luat premiul al treilea, respectiv premiul al patrulea la faza națională a olimpiadei de tehnologii, la specializarea veterinară. Nu ai cum să desființezi un lucru gata făcut!", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Vasile Anghel.

Potrivit acestuia, în Colegiul Tehnic "Pontica", sunt școlarizați, în prezent, 512 copii pe toate nivelurile de studii.

"Avem solicitări cu duiumul de la agenți economici să le dăm elevi. Au ajuns să mă roage să-i dau carte de muncă de la 16 ani. Toți absolvenții noștri se angajează de pe băncile liceului sau imediat după ce termină. Avem medici veterinari care le oferă salarii de 2.000 de lei în mână, chiar de la angajare, cazare, mașină de serviciu, numai să aibă cu cine lucra. Pentru anul școlar 2018 – 2019, formăm o clasă de asistent veterinar și o clasă de tehnician în turism. Ambele sunt meserii de viitor. Dar cum să mai vină copiii dacă primarul ne face așa reclamă, că ne desființăm. Părinților le e teamă că nu vor avea continuitate, că cine știe pe unde vor ajunge. Eu sper din totul sufletul să nu se concretizeze nimic. Este păcat de liceul acesta cu tradiție. Mai avem puțin și împlinim 50 de ani de activitate. Aici s-au format oameni valoroși ai Constanței", a mai spus directorul Liceului Agricol Palas.

Comentează știrea

Parinte
14 mai 2018
Nu desființați liceul agricol!

Să te ferească Dumnezeu de oamenii care vor sa strice lucrurile bune.

Socol
14 mai 2018
Interesant..

Cat teren are liceul agricol ?

Elis
14 mai 2018
Jaf

Liceul NAVROM, mutat pentru a fi desfiintat in viitorul apropiat, Liceul Agricol propus pentru desfiintare. O sa avem adsolventi de LMM fara vreun viitor cert si receptioneri si ospatari pentru toate asa zise hoteluri construite peste noapte. Degeaba comentam, ca cei care voteaza cu psd-ul nu citesc, pentru ca nu stiu, iar cei ce stiu nu merg la vot. Aici gresim si pe asta se bazeaza sistemul asta corupt.

Elev
14 mai 2018
Funny

"Premiul al patrulea " ? :-)) Eu stiam ca premiile sunt pana la trei, apoi incep mentiunile :-))

MIHAI
14 mai 2018
DEZASTRUL CONTINUA

Cine crede ca turismul romanesc in general si cel de pe litoral se va imbunatati prin desfiintarea liceului agricol da dovada de cretinism congenital. Doar o minte pesedista este capabila sa faca asa ceva. Lasand la o parte incapacitatea ministrului si primarului care vorbesc de turism in orasul in care se prabuseste Cazinoul, spatiile verzi dispar, Mamaia se sufoca de constructii care vor sta nefolosite opt luni pe an si in Portul Constanta n-a mai intrat si nu mai intra nicio nava de croaziera, si nimeni numia viziteaza muzeele, asistam la o noua aberatie tipic pesedista. Afirmatiile lui Fagadau nu ne mira. Gandirea lui, atata cat o are, nu o depaseste pe a lui Dragnea si ceilalti pesedisti care sunt hotarati sa distruga tot ce functioneaza normal. Declaratia primarului ca viata in Constanta este scumpa si ca parintii din alte localitati nu-si pot permite sa plateasca scolarizarea copiilor, in timp ce directorul liceului arata ca elevii au internat si burse. depaseste ticalosia pesedista cu care ne-am obisnuit. Si daca viata este scumpa, cum se explica acest fapt dupa ce PSD ne-a ridicat nivelul de trai pana la inaltimea genunchiului broastei. Desigur, multi asa zisi operatori economici au nevoie de personal de servicu, de chelneri, bucatari si alte categorii, si mana de lucru din ce in ce mai prost platita le creaza nesiguranta si teama de faliment, dar nu vor sa vada cum reusesc bulgarii sa faca un turism de exceptie pe litoral. N-am auzit ca pe litoralul bulgaresc exista restaurante care servesc alimente alterate, bucatarii cu gandaci si camere jegoase, in timp cer presa locala de la noi abunda in astfel de stiri. Dle director Anghel, s-ar putea sa pierdeti batalia cu ticalosii, dar pana atunci aveti obligatria sa mobilizati elevii, parintii acestora, si celelalte parti interesate si sa va bateti fara crutare cu toti cei care doresc desfiintarea scolii pe care o conduceti. Ne asteptam ca nr. de azi a ziarului sa fie plin de protestele PNL si ale cetatenilor care inca mai spera la un viitor mai bun. Iesiti cu toata scoala si impreuna cu sustinatorii dv la manifestatii publice de protest in fata primariei si a prefecturii. Inceracati sa demonstrati cu orice pret ca golanimea pesedista ajunsa la puitere nu poate face chiar orice .

europeanu
14 mai 2018
Hotii la parnaie !

Mihai Istrati,ai dreptate ! Pana la penelei care sunt supozitoarele pesedeilor. Si sa nu uitam ca hotul de fagadau cu pesedeii lui au pus ochii pe terenul liceului !!! Imi este o nespusa sila cand vad ce produce primaria Constanta. Ori sunt prosti ori puturosi dar absolut toti sunt HOTI !!!

Lucica
14 mai 2018
6 ‘ 5 ha

La ce mai folosesc cele 6’5 ha daca de12 ani nu mai aveti clase de agricultura ? Ce cultivati acum pe acel pamant , si cui foloseste ? Nu mai bine , acel teren sa fie folosit in alt scop decat sa devina parloaga ?

europeanu
14 mai 2018
Hotii la parnaie !

Lucica,tata, lasa terenul parloaga si ocupa-te de problemele stringente ale primariei unde lucrezi. Si transmite-i hotului fagadau, seful tau, ca e groasa daca se agata de liceu.

Părinte
14 mai 2018
Colegiul Tehnic Pontica

...ei, și tu! Locurile II și III au fost...se mai întâmplă scăpări și din partea directorilor! E de înțeles, la ce tevatură este acum!!!

Răspuns la: Funny
Adăugat de : Elev, 14 mai 2018
"Premiul al patrulea " ? :-)) Eu stiam ca premiile sunt pana la trei, apoi incep mentiunile :-))
Cristi
14 mai 2018
Nu este treabă lămurita ?

Imobiliare

Pagina a fost generata in 1.5648 secunde