Legislație - Minorii pot lucra, însă numai în anumite condiţii

191
Legislație - Minorii pot lucra, însă numai în anumite condiţii - minori-1635086737.jpg

Articole de la același autor

O persoană dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani, deci, este evident că încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă, atenţionează reprezentanţii Ministerului Muncii. Atenţie, însă! Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, dar numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale.

Retragerea acordului părinţilor sau al reprezentanţilor legali în cazul minorilor de 15 ani, până la împlinirea vârstei de 16 ani, are ca urmare încetarea de drept a contractului de muncă. Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani.

În ceea ce priveşte timpul de muncă în cazul tinerilor, programul lor este de şase ore pe zi. Reţineţi! Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară, nu au voie să facă ture de noapte şi beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de patru ore şi jumătate. În plus, adolescenţii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin trei zile lucrătoare. Referitor la salarizarea acordată pentru timpul de muncă, aceasta este cel puţin la nivelul salariului minim pe economie. Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni, la doi ani sau cu amendă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5244 secunde