Lege pentru bone! Sunt interzise pedepsele fizice și încălcarea drepturilor copilului

432
Lege pentru bone! Sunt interzise pedepsele fizice și încălcarea drepturilor copilului - fotofondbone1-1483458783.jpg

Articole de la același autor

Povești de groază despre bone rele, care bat copiii sau îi neglijează, deși părinții le plătesc cu bani buni pentru a avea grijă de ei, am tot auzit. Se pare că unele dintre ele au ajuns și la urechile mai marilor din Ministerului Muncii, care, în al doisprezecelea ceas, au hotărât să reglementeze profesia de bonă.

Conform propunerii legislative, bona ar trebui să aibă certificat de pregătire profesională, să semneze un contract de muncă sau de prestări servicii, să urmeze întocmai planul de activități stabilit de părinți și să păstreze confidențialitatea asupra informațiilor din familia respectivă. Activitatea prestată de bonă poate fi verificată de reprezentanții inspecției sociale. 


Astfel, Ministerul Muncii cere cetățenilor să-și spună părerea cu pri-vire la Normele metodologice privind exercitarea profesiei de bonă. Pe site-ul www.mmuncii.ro, a fost publicată Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 167/2014. Legea reglementează exercitarea profesiei de bonă, în scopul asigurării serviciilor specializate de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei. 


Sunt stabilite astfel principii, definiții și condiții care trebuie îndeplinite de către o persoană fizică pentru a exercita profesia de bonă, interdicții, atribuții ale bonei, răspunderea, monitorizarea și controlul exercitării profesiei. 


Potrivit noului document, serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei pot fi prestate numai în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale și care deține licența de funcționare pentru serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei prestate de bone, sau, în baza unui contract de prestări de servicii, încheiat între bonă, persoană fizică autorizată, acreditată ca furnizor de servicii sociale și care deține licență de funcționare și reprezentantul legal al copilului. Practic, nu se vor mai putea numi bone decât persoanele care sunt angajate la o firmă acreditată, ce prestează astfel de servicii, sau la o Persoană Fizică Autorizată (PFA).



Plan de activități, stabilit de părinți 


Proiectul conține, pe lângă modelele de contracte, și un model de Plan de activități, pe baza căruia părinții să stabilească atribuțiile bonei și responsabilitățile acesteia. În ce privește îngrijirea, bona trebuie să asigure nevoile fizice, emoționale și de sănă-tate ale copilului, precum și măsurile corespunzătoare pentru satisfacerea acestor nevoi, igiena personală, supravegherea și menținerea stării de sănătate. La acest capitol se precizează că bona nu aplică pedepsele fizice, precum și privarea copilului de drepturile sale de natură să pună în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului. Ea este cea care însoțește copilul la spital până când sosesc părinții sau reprezentantul legal al copilului.

Planul de activități include și un capitol ce privește hrănirea copilului și care prevede că bona respectă meniurile stabilite cu reprezentantul legal al copilului, astfel încât să asigure o alimentație echilibrată, în conformitate cu preferințele și nevoile biologice specifice fiecărei vârste a copilului. 


v v v


În prezent, cele mai multe bone sunt angajate la negru, direct de către părinți, la recomandările cunoscuților sau după recrutarea din anunțuri din presă. Aceștia își asumă însă un risc foarte mare, pentru că persoanele respective nu au pregătire calificată, îi pot neglija sau chiar agresa pe copii. 


Este puțin probabil însă ca noua lege să reușească să stârpească piața bonelor la negru, mai ales că aplicarea ei înseamnă impozitarea veniturilor persoanelor respective și, deci, mai mulți bani scoși din buzunar de către părinți. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1767 secunde