Lăsați în voia sorții. Îngrijirile medicale și paliative la domiciliu, aproape inexistente în Constanța

2568
Lăsați în voia sorții. Îngrijirile medicale și paliative la domiciliu, aproape inexistente în Constanța - fotofondingrijiripaliative1print-1553710455.jpg

Articole de la același autor

Spitalele din județul Constanța sunt deseori neîncăpătoare. În lipsa posibilității de a fi îngrijiți acasă, mulți pacienți, unii doar imobilizați temporar, alții bolnavi în stadii terminale, ajung să stea în spitale cu lunile, doar pentru a beneficia de serviciile medicale sau paliative. Unii nici măcar nu știu că ar putea să primească astfel de îngrijiri în confortul propriei case, înconjurați de familie, mare parte din costuri putând fi asigurate de stat, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Deși în ultimele decenii România se confruntă cu o creștere a numărului de bolnavi care au nevoie de aceste servicii, procentul celor care beneficiază de îngrijiri medicale sau paliative la domiciliu este foarte mic. Practic, comparând nevoia estimată de astfel de îngrijiri la nivel de țară cu numărul total de pacienți, oncologici și non-oncologici, asistați, există o acoperire generală de nici măcar 8%.

În prezent, îngrijirile paliative la domiciliu sunt acordate aproape exclusiv de furnizori privați: servicii gratuite în regim de caritate prin asociații și fundații, sau servicii cu plată sau coplată, prin firme furnizoare. Există un singur spital din România, Spitalul Județean Slobozia, care și-a înființat un serviciu propriu de îngrijiri la domiciliu, deși legislația ar permite dezvoltarea de astfel de servicii pentru bolnavii externați. Cu toate acestea, numărul furnizorilor privați de servicii de acest gen este foarte mic tocmai din cauza sumelor insuficiente alocate la nivel județean.

Potrivit statisticilor, în anul 2017, în județul Constanța au fost depuse doar 181 de solicitări pentru îngrijiri medicale și niciuna pentru îngrijiri paliative. Din acestea, au fost aprobate doar 158 de cereri.

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sfântul Apostol Andrei" Constanța, în prezent, instituția nu oferă servicii de îngrijiri la domiciliu, neexistând un departament specializat în acest sens. Sunt însă vești bune pentru bolnavii incurabili și în stadii terminale, căci anul acesta va fi redeschisă "Casa Soarelui", unde vor putea beneficia de îngrijire paliativă.

Bani puțini, bolnavi mulți


Tariful maximal pe zi de îngrijiri paliative la domiciliu este 105 lei. În acest preț sunt incluse costurile materialelor necesare pentru realizarea serviciului de îngrijire, precum și costurile de transport ale personalului calificat la adresa unde se acordă îngrijirea la domiciliu. Un pacient cronic, imobilizat la pat sau bolnav de cancer, are de cele mai multe ori nevoie de un timp mai îndelungat de îngrijire. Costul îngrijirii nu poate fi acoperit de către pacient, iar Casa de Asigurări de Sănătate, în cele mai multe cazuri, nu poate acoperi nici măcar cele trei luni, din cauza fondurilor insuficiente.

Pentru serviciile de îngrijire medicală la domiciliu, tariful maximal pe o zi, decontat de CAS, este cuprins între 55 și 75 de lei, variind în funcție de mediu urban sau rural și de tipul de afecțiune. În realitate, costul depinde de cheltuieli privind deplasarea la domiciliul pacientului, numărul de deplasări, problemele medicale ale pacientului, cantitatea și felul materialelor sanitare. Astfel, tariful maximal pe zi de îngrijire, raportat la nevoi și dimensiunea actuală a pieței, de cele mai multe ori, este neacoperitor, iar metodologia de calcul a tarifului nu reflectă costurile furnizorilor de servicii.

Mai mult decât atât, în cadrul unei analize realizate de Consiliul Concurenței, au fost identificate situații în care este îngrădit dreptul pacientului la servicii în timp util, anumite dosare nefiind soluționate prin emiterea deciziei pentru îngrijiri medicale sau paliative la domiciliu, din cauza epuizării fondurilor aprobate pentru această destinație. Iar cazurile în care un bolnav încheie un contract în mod direct cu un furnizor privat de servicii de îngrijiri medicale sau paliative la domiciliu sunt rare, deoarece costurile nu pot fi acoperite de către pacienți, aceștia fiind în general pensionari cu venituri foarte mici.

Medicii "țin la secret" aceste servicii


Din păcate, cea mai mare parte dintre pacienții care au nevoie de servicii de îngrijiri medicale sau paliative la domiciliu nu știu că au dreptul la această facilitate, fie gratuit prin casa de asigurări, fie prin contract încheiat direct cu furnizorul de îngrijiri medicale sau paliative la domiciliu. Majoritatea medicilor de familie și a specialiștilor evită să scrie recomandări și să informeze pacienții că pot beneficia de acest serviciu deoarece există posibilitatea ca asiguratul să se prezinte la CAS înainte ca medicul emitent să fi transmis recomandarea sub semnătură electronică la CAS, respectiv în aceeași zi. În această situație, legislația din domeniu prevede că se sesizează structura de control proprie pentru luarea măsurilor ce se impun. Ca urmare, această măsură punitivă de trimitere a Corpului de control afectează considerabil disponibilitatea medicilor de a face recomandări de îngrijiri la domiciliu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5298 secunde