Lacul Techirghiol, în pericol. „Tragem un semnal de alarmă în ce priveşte secarea lacurilor din Dobrogea!”

760

Articole de la același autor

Lacul Techirghiol a început să sece. Fenomenul neobişnuit a fost observat de locuitori, dar şi de către reprezentanţii autorităţilor locale, care au alertat conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral. Deşi scăderea nivelului apei este normală, în condiţiile actuale de secetă, specialiştii trag un semnal de alarmă considerând că este de-abia începutul.

Reprezentanţii ABADL s-au deplasat în zonă și au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru. Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar și din acest an care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie - august 2020, o cantitate de 246 mm.



Un alt factor importat, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, susţin specialiştii, este legat de sistemul de irigații din zonă care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă. Prin urmare nivelul apei din lac la ora actuală este asemănător cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70 - ’80.

A crescut salinitatea

„Am asigurat Primăria Techirghiol și pe toți cetățenii că Administraţia Bazinală de Apă Dobrgea-Litoral monitorizează calitatea apei Lacului Techirghiol pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod. ABADL veghează pentru ca proprietățile terapeutice, regimul hidrologic și de salinitate, pe care le deține Lacul Techirghiol să fie menținute. Din punct de vedere al salinității în intervalul 2007 – 2020, se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Tocmai de aceea l-am informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal și mai mult, nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceea ce înseamnă un efect benefic. Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, Bogdan Bola.



XXX

Istoricul menținerii calităților terapeutice

Începând cu perioada anilor 1970 s-a constatat o creștere continuă a nivelului apei în Lacul Techirghiol, urmată de o scădere a salinității lacului și, ca urmare, a avut loc o deteriorare a mediului și condițiilor favorabile dezvoltării unei flore și faune specifice nămolului sapropelic, cu calitățile terapeutice recunoscute.

Potrivit specialiştilor ABADL, pentru stoparea degradării și remedierea caracteristicilor terapeutice actuale ale Lacului Techirghiol, s-au proiectat și executat, în mai multe etape, lucrări și amenajări, care să intercepteze și evacueze în afara perimetrului lacului, cât mai mult din afluxul de apă dulce de suprafață și din subteran. Aceste lucrări au fost efectuate în trei etape, prima etapă a avut loc în perioada anilor 1977 - 1979, iar a doua în perioada 1980 - 1983. Aceste ape dulci sunt interceptate de către construcții hidrotehnice și de drenare de coastă și apoi sunt evacuate în afara Lacului Techirghiol.

Etapa a treia a început în anul 1987, fiind executate diverse lucrări, respectiv baraj în coada Lacului Techirghiol (barajul mare), canal de coastă pe malul sudic al Lacului Techirghiol.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5623 secunde