La un pas de catastrofă de mediu. „România va deveni un El Dorado pentru deşeuri!”

1307
La un pas de catastrofă de mediu. „România va deveni un El Dorado pentru deşeuri!” - sus-1623350234.jpg

Articole de la același autor

Zeci de companii verificate, zeci de contravenţii şi amenzi de peste 1,2 milioane lei sunt doar câteva din rezultatele unei ample campanii de controale derulate, în ultimele zile. Însă, toate acestea pot rămâne doar o furtună într-un pahar cu apă dacă autorităţile nu menţin ritmul, dacă legislaţia nu este modificată pentru înăsprirea sancţiunilor şi dacă nu sunt întărite echipele de control.



Verificările au fost demarate la Constanţa şi coordonate de Garda Naţională de Mediu, participând echipe mixte de comisari, reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei. „În ultima săptămână, au fost efectuate 53 de controale, au fost aplicate 55 de contravenţii şi s-au dat amenzi în valoare totală de peste 1,2 milioane lei amenzi. Avem două sesizări penale, suspendarea activităţii la trei companii, propuneri de sistare a activităţii la alte câteva firme”, a declarat comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, aflat joi, la Constanţa.

Potrivit acestuia, situaţia este gravă, fiind identificate numeroase nereguli la depozitări de deşeuri, lipsa unor autorizaţii de mediu sau incendieri de gunoaie. „Am identificat şi transferuri de deşeuri ilegale, pe care le-am trimis înapoi.Este o presiune permanentă pe graniţele României din cauza faptului că Europa are un supraplin în depozite şi instalaţiile de sortare, iar drumurile spre Asia s-au închis”, a precizat Octavian Berceanu.

„Legislaţie inadecvată”

Pe de altă parte, procurorul Teodor Niţă susţine că legislaţia este inadecvată şi că este necesară modificarea urgentă a acesteia. „Trebuie să generăm o schimbare în percepţia asupra gravităţii fenomenului poluării. Dacă nu se face ceva, România va deveni un El Dorado pentru deşeuri. Începând de la factorul legislativ, terminând cu cel administrativ, trebuie să facem ceva pentru a evita această catastrofă de mediu pentru ţara noastră. România are o legislaţie inadecvată. În condiţiile în care legea nu se actualizează aşa cum ne cere consiliul Europei, vom ajunge foarte curând să ne fie teamă să mai respirăm aerul de pe stradă, pentru că în România se pregătesc să vină din toate zonele, atât deşeuri industriale, cât şi deşeuri menajere”, a declarat Teodor Niţă.

Procurorul susţine că are cunoştinţă de „cazuri în care s-au încheiat contracte de ardere în cuptoarele fabricilor de ciment a 2.000 de vapoare cu deşeuri menajere”. Însă se teme că găurile din legislaţie pot să zădărnicească efortul oamenilor legii. „Suntem responsabili de ceea ce le lăsăm copiilor şi nepoţilor noştri şi nu vrem să le lăsăm o ţară care foarte curând se va transforma într-una cu peisaje apocaliptice, în care pădurile se ard, se termină, se distrug, se defrişează şi vor apărea în locul munţilor împăduriţi munţi de gunoaie”, a mai spus procurorul Teodor Niţă.



Este nevoie de dotări şi reorganizare la Garda de Mediu


De altfel, comisarul şef al Gărzii de Mediu anunţă că deja s-au făcut demersuri pentru modificarea legislaţiei, dar şi pentru reorganizarea instituţiei astfel încât aceasta „să îşi întărească puterea în faţa celor care vor să fenteze legea”.

„Noi suntem o instituţie care face control, nici măcar nu autorizează. Ceea ce facem noi este să înaintăm propuneri către minister, să atragem atenţia politicienilor vizavi de schimbările legislative de care avem nevoie. Ministerul lucrează intens pe partea de legislaţie, important este să convingem şi parlamentarii, pentru că ei sunt cei care le votează. Pe de altă parte, avem nevoie de mai mult personal la Garda de Mediu, avem nevoie de alte dotări, la un alt nivel, pe măsura solicitărilor şi a presiunilor din-afară, dar şi a celor interne”, a precizat Octavian Berceanu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9169 secunde