La plajă, cu reguli noi și fără aglomerație. Cum ne bronzăm vara aceasta, pe litoral

1172
La plajă, cu reguli noi și fără aglomerație. Cum ne bronzăm vara aceasta, pe litoral - fondlaplaja-1591197418.jpg

Articole de la același autor

După toată perioada de izolare parcă avem cu toții nevoie de o vacanță în aer liber, fie ea și o minivacanță de Rusalii. Odată ridicate restricțiile, avem liber să mergem la plajă, la picnic, la drumeții pe munte. Orice am alege, însă, trebuie să respectăm în continuare anumite reguli de conduită, dar și de igienă.

Pe litoral, plajele au fost amenajate, curățate, au fost deschise beach-barurile și, chiar dacă apa nu este încă tocmai bună de scăldat, salvamarii s-au instalat în dispozitive. Potrivit regulilor impuse prin ordinul comun semnat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, de la 1 iunie, trebuie să respectăm mai multe reguli atunci când mergem la plajă. Măsurile specifice pentru protecția turiștilor prevăd respectarea unei distanțe de doi metri, stânga - dreapta, față - spate între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite și, totodată, păstrarea unei distanțe de doi metri atât între turiștii care nu fac parte din aceeași familie, cât și de către personalul angajat.

Accesul la plajă se va realiza prin puncte semnalizate și culoare unidirecționale, iar servirea clienților se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienților în punctele de servire. Dacă limitele de capacitate stabilite sunt depășite și distanța fizică nu poate fi menținută, administratorii plajelor au obligația de a restricționa accesul publicului. Aceștia trebuie, de asemenea, să monitorizeze permanent starea de sănătate a personalului lucrător și să interzică accesul persoanelor care prezintă simptome respiratorii specifice unor boli pulmonare.

Fără gustări și cocktailuri pe plajă

"De la 1 iunie, operatorii economici au obligația de a amplasa la loc vizibil regulamentele de acces și de comportament pe plajă, să asigure respectarea distanței de 2 metri între șezlongurile utilizate de familii diferite, să asigure accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menținerea distanței fizice, descurajând aglomerarea și limitarea adunărilor mari. Tot ei au obligația de a restricționa accesul pe plajă dacă aceasta se aglomerează. Trebuie stabilite culoare unidirecționale, separate, de intrare și de ieșire. Va trebui limitat numărul de angajați care să interacționeze cu publicul, iar servirea clienților se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienților la punctele de servire", explică directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, Bogdan Bola.


De asemenea, nu vă așteptați să mai puteți comanda, la fel ca în anii anteriori, platouri uriașe cu fructe, cocktailuri sofisticate, gustări reci sau calde, căci noul regulament impune evitarea, pe cât posibil, a servirii de produse și băuturi neambalate, gustările și băuturile fiind servite preambalate individual. Partea bună este însă că toaletele de pe plajă vor avea, în sfârșit, apă curentă, săpun, dezinfectant, prosoape de hârtie și coșuri de gunoi fără atingere.

Resuscitare cu balon de oxigen

Și pentru salvamari există reguli foarte stricte. Aceștia vor sta cu mască pe față tot timpul, cât vor patrula pe plajă, dar și în foișor. De altfel, aceștia vor trece printr-un triaj epidemiologic la intrarea în tură și le va fi monitorizată temperatura corpului. Aceștia vor sta cu rândul în foișor, astfel încât să poată fi păstrată distanța recomandată. În timp ce unul va supraveghea malul apei de la înălțime, ceilalți doi vor patrula, pe apă și pe uscat. Potrivit președintelui Asociației Salvamarilor din România, Gabriel Culea, coordonatorul salvatorilor din stațiunea Mamaia și de pe plajele din Constanța, vor fi organizate câte două ture pe cele șapte zone de supraveghere. "În momentul în care o persoană este scoasă din apă și nu mai are funcții vitale, vom evita contactul. Nu vom mai face respirație gură la gură, ci vom folosi un balon de oxigen, în timp ce se va porni procedura de resuscitare. Este o procedură cunoscută, pe care salvamarii o învață la cursurile de pregătire. Începând din acest an, fiecare foișor va avea în dotare o trusă medicală cu balon de oxigen", a explicat Gabriel Culea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5273 secunde