La cămin sau la chirie, unde este cel mai bine pentru un student?

1237
La cămin sau la chirie, unde este cel mai bine pentru un student? - fondmadlenalacamin-1570821020.jpg

Articole de la același autor

La fel ca și în alți ani, orașul de pe malul mării a fost și anul acesta asaltat de mii de studenți ce au început un nou an universitar cu energia de a învăța și de a ajunge cu un pas mai aproape de visul carierei dorite. Tineri din toată țara au ales Constanța drept orașul studenției lor și s-au aventurat în viața de student fără a ști, cu siguranță, care sunt oportunitățile, riscurile, limitele, dar și beneficiile pe care le aduce traiul pe malul mării. Dilema cea mai mare a fost totuși cazarea, problema fiind situată între alegerea dintre cămin și chirie.


Factorul primordial care a determinat alegerea finală sunt banii, urmând ca confortul personal, condițiile de trai, intimitatea și așteptările de la studenție să fie următoarele pe listă. Dacă ești un student ambițios, drumul tău către locuința pe care o vei numi pe perioada facultății "casă" începe cu căutări extensive în mediul online, ziare și anunțuri. Opțiunile pentru cei care își permit să stea la chirie singuri, sau cu o persoană sunt puține, prețurile pentru o garsonieră oscilând în jurul sumei de 200 euro. O provocare în acest sens este și găsirea unui spațiu care va fi disponibil și în timpul verii, căci mulți dintre cei care sunt dispuși să găzduiască studenți, țin să îi dea afară odată cu începutul sezonului estival. Printre avantajele vieții la chirie se numără intimitatea, liniștea și spațiul de învățat adecvat necesităților unui student.


"Fiecare dintre noi ar alege să stea singur, fără să fie deranjat de cei de alături, însă în majoritatea cazurilor studenții aleg căminul. Este accesibil, iar condițiile nu sunt așa de proaste, și în cele din urmă ajungi să te adaptezi la viața socială, care este foarte diversă. Dacă ne-am permite, fiecare am alege să stăm singuri într-o garsonieră, astfel încât să avem propriile reguli, să nu fim deranjați de nimeni și să nu fim nevoiți să împărțim lucrurile sau să ne supunem regulilor comune", a declarat pentru Cuget Liber o studentă din anul II la Facultatea de litere a universității "Ovidius" Constanța, Dumitrița Popa.


O opțiune mai accesibilă pentru studenți sunt căminele, cu miturile și legendele care se învârt în jurul lor. Chiar dacă nu sunt ideale toate condițiile, iar printre problemele cele mai stridente se numără conflictele cu colegii de cameră, lipsa spațiului personal, lipsa intimității, studenții aleg să profite de prețurile mici și să economisească. Căminele Universității "Ovidius" din Constanța oferă cazare studenților de la programele fără taxă, oferta de a sta la cămin contra sumei de 140 de lei pe lună, suma fiind dublată pentru cei de la cu taxă, prețul constituind astfel 280 de lei pe lună.


"Ca să simți că ești student trebuie să treci prin cămin. Acesta te formează destul de mult, în special dacă ai stat doar cu părinții. Te învață să fii mai puternic, să rezolvi unele conflicte, dar și să te adaptezi. Cât ești student nu îți permiți foarte multe, iar în unele cazuri trebuie să combini facultatea cu munca, adaptându-te la condițiile de la cămin, găsindu-ți colegi, prietene cu care stai, și cu care vă înțelegeți", a mai spus studenta Dumitrița Popa.


Așadar, fiecare alegere are punctele ei forte, prioritățile personale jucând rolul primordial în decizia finală. În dependență de cât ții la spațiul personal, la personalitatea ta și adaptabilitatea la diverse condiții de trai, poți face o analiză rapidă pentru a înțelege ce ți se potrivește.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3279 secunde