Izolarea termică a blocurilor, ilegală și exclusiv pe banii proprietarilor

2785
Reabilitarea termică a blocurilor se face, în prezent, pe banii exclusiv ai proprietarilor apartamentelor. Fie că se organizează și contractează toți aceeași firmă de construcții și fac toată fațada blocului la fel, fie că lucrează separat, fiecare cum se descurcă, astfel încât blocul are trei culori și patru feluri de finisaje, constănțenii se agită să-și pregătească apartamentele de iarnă, izolându-le. Scot mii de lei din buzunar, din bugetele și așa reduse ale familiilor, în timp ce Guvernul se bate cu pumnul în piept că le-a oferit două variante de finanțare pentru a le fi mai ușor. Una, prevăzută în Legea 18, prin care 50% din costuri sunt susținute de autoritățile locale, și a doua, mult mai recentă, prin OUG 69/2010, care prevede contractarea de către asociațiile de proprietari de credite garantate de stat, pentru 90% din costul lucrărilor.
De fapt, primăriile spun că nu au bani, iar normele OUG 69 o fac aproape imposibil de pus în practică. Așa se face că, în realitate, nelucrându-se pe un tot unitar, reabilitarea termică nu este realizată integral, ci doar parțial, iar blocurile arată cum arată. "Practic, în municipiul Constanța nu sunt decât două blocuri reabilitate termic integral, restul sunt parțial. În cadrul programului național de reabilitare termică, în Constanța nu s-a făcut niciun bloc. Doar în Medgidia a fost reabilitat un bloc, în 2006, în Năvodari șapte, în 2007 și în Eforie patru, în 2009", a declarat contraamiral (rtg) ing. Marcel Dragu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari (UAP), în cadrul celei de-a doua consfătuiri a UAP.
Mai mult decât atât, proprietarii care își izolează apartamentele lucrează haiducește, fără să aibă toată documentația în regulă, riscând în orice clipă să primească amenzi usturătoare de la Corpul de Control al Primăriei. "Începând cu data de 15 octombrie 2009, s-a modificat Legea 50, prin care numai clădirile sub P+3 nu au nevoie de autorizație de construcție pentru a fi anvelopate cu materiale izolatoare. În rest, toate clădirile pot fi reabilitate numai cu autorizație de construcție. Aceasta se obține foarte greu, fiind necesară o documentație foarte stufoasă, inclusiv proiect. Însă câte blocuri se încadrează la maximum P+3? Doar vilele celor care au făcut legea", a mai precizat Marcel Dragu.
Prezent la consfătuirea asociațiilor de proprietari, viceprimarul Decebal Făgădău a promis că nu va amenda constănțenii care își izolează termic apartamentele fără a avea autorizație de construcție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6242 secunde