ITM avertizează! „Se dau amenzi usturătoare pentru munca subdeclarată”

314
ITM avertizează! „Se dau amenzi usturătoare pentru munca subdeclarată” - amenzi2-1634236003.jpg
Inspectoratul Teritorial de Muncă avertizează angajaţii că munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale. În acest sens, acordarea unor drepturi salariale nete mai mari decât cele constituite și evidenţiate în statele de plată ale salariaţilor constituie contravenție.

„Fapta de a acorda un salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului va fi sancționată cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 lei”, precizează reprezentanţii Ministerului Muncii. Aceştia fac o serie de precizări și în ce privește redefinirea şi sancţionarea muncii nedeclarate în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, respectiv prin primirea la muncă a unui salariat cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Ca urmare, primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial va fi sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei. Totodată, termenul de compensare a muncii suplimentare prin zile libere plătite a fost extins de la 60 de zile la 90 de zile, pentru a evita blocarea desfășurării raporturilor de muncă ale agenţilor economici şi asigurarea desfășurării activității acestora în bune condiții.Pagina a fost generata in 0.239 secunde