ITM a luat la rând barurile și restaurantele. Ce au găsit inspectorii de muncă

1187
5
ITM a luat la rând barurile și restaurantele. Ce au găsit inspectorii de muncă - itm-1448207556.jpg

Articole de la același autor

În ciuda tuturor amenzilor și controalelor, patronii de baruri și restaurante încă "uită" să le facă acte legale persoanelor pe care le țin la muncă în unitățile pe care le conduc. Deși este de notorietate că o mare parte a lucrătorilor din aceste unități nu lucrează cu contracte de muncă, a fost nevoie de o tragedie pentru ca verificările să se intensifice și să se caute soluții reale pentru stârpirea fenomenului. 


Săptămâna trecută, la Constanța, au avut loc mai multe acțiuni de control care au fost cuprinse în "Campania națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă la agenții economici care au ca obiect de activitate cod CAEN 56 - restaurante și alte activității și servicii de alimentație publică (baruri și alte localuri în care se prestează activități de servire a băuturilor, cluburi de noapte, cafenele etc.). 


"Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege, cât și programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2015 aprobat de inspectorul general de stat Danteș Nicolae Bratu, se impune inten-sificarea acțiunilor de control și pe raza județului Constanța, în ve-derea diminuării consecințelor sociale și economice care derivă din munca nedeclarată, precum și eliminarea tuturor neconformităților legate de securitatea și sănătatea în muncă a lucrărilor din acest domeniu de activitate. Verificările au avut ca obiectiv și creșterea gradului de conștien-tizare în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă atât a an-gajatorilor, cât și a lucrătorilor implicați în procesul muncii", a explicat directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola. 


Amenzi de aproape 170.000 de lei 
Astfel, în numai cinci zile, au fost verificați 100 de agenți economici, din care 56 angajatori aveau ca obiect de activitate restaurante și servicii de alimentație (baruri și alte localuri în care se prestează activități de servire a băuturilor, cluburi de noapte, cafenele etc.). Au fost sancționați 19 angajatori, unde au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale, din care 19 amenzi, în valoare totală de 169.500 de lei, și trei avertismente. De asemenea, au fost dispuse 161 de măsuri cu termen de remediere a deficiențelor constatate. 


"Au fost depistate 23 de persoane cu muncă fără forme legale de angajare sau nedeclarate în Revisal, din care nouă persoane activau la angajatori în domeniul de activitate amintit mai sus", a mai spus șeful ITM Constanța. 


Potrivit acestuia, acțiunile de control au fost comune cu reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, atât pe timpul nopții, cât și în zilele de repaus săptămânal. Inspectorii de muncă au găsit cazuri în care erau încălcate prevederile legale privind repausul săptămânal, în care nu erau respectate pre-vederile legale privind evidența orelor de lucru prestate de sa-lariați, în care erau încălcate prevederile referitoare la înche-ierea în formă scrisă și transmi-terea în Revisal a contractului individual de muncă și în care erau încălcate prevederile legale privind munca suplimentară și munca de noapte. 


La rândul lor, inspectorii de muncă din cadrul serviciului control securitate și sănătate în muncă au verificat în aceeași perioadă un număr de 28 de angajatori. 


"Au fost identificate 65 de deficiențe, pentru care au fost dispuse 64 de măsuri de re-mediere și a fost aplicată o sancțiune contravențională constând în amendă în valoare de 4.000 de lei. Principalele defi-ciențe au vizat neasigurarea echipamentului individual de protecție, instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor desemnați pentru aplicarea măsurilor de prim ajutor, semnalizarea de securitate și sănătate incompletă sau dete-riorată și instalații electrice neverificate", a completat șeful ITM Constanța.


Comentează știrea

finu
23 noiembrie 2015
traiasca dancu

Du-te la restaurantele alea de "lux" din Mamaia.sa vezi acolo angajati la negru..nuamaxhedoni care s la al doilea job.fogureaza ca muncesc la stat.si cand colo ei sunt la munca la restaurant..si apoi ne rad noua in nas ca sa imbogatesc ei si patronasii care vand mancare stricata..asa fac unii averi.furamd si inseland statul si jucandu se cu samatatea lor.ba mai mult.evazionistii.sa nu plateasca inpozot.patronasii.se prefac ca le fac conventie.iar hotpatarasii.care ti fura juma de nunta.nu declara acest al doilea venit

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

jale
23 noiembrie 2015
neata itm

jale mare- li se rupe lor..........................ha! acum s-a trezit itm?

cristi
23 noiembrie 2015
incorect

Mergeti la Leeloo sa vedeti cum fenteaza statul!

pacat
23 noiembrie 2015
succes itm

daca i t m vine la barul vanatorul- hotel rubin-etc, ramane cracanat, ce s-a realizat din "bani munciti".

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Septembrie 2015
Stire din Eveniment : Electrocutat la locul  de muncă
Pagina a fost generata in 1.1259 secunde