Îngrijorător! Secţiile de Terapie Intensivă din Constanţa, pline de pacienţi cu COVID

3064

Articole de la același autor

Situaţia devine îngrijorătoare la nivelul judeţului Constanţa. Numărul cazurilor nou depistate de infecţie cu coronavirus continuă să crească, iar spitalele devin neîncăpătoare. Ministerul Sănătăţii a cerut încă un efort din partea medicilor şi managerilor de spitale, pentru suplimentarea paturilor în Terapie Intensivă.

De aproape o săptămână, judeţul Constanţa înregistrează aproape 300 de cazuri noi de COVID-19 zilnic. Peste 370 de persoane sunt internate în spitalele care tratează pacienţi infectaţi cu noul coronavirus şi peste 2.100 de persoane sunt izolate la domiciliu, după ce au fost confirmate pozitive cu virusul SARS-COV-2. La Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, din cele 120 de paturi sunt deja ocupate 107, iar, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanţa, sunt 33 de pacienţi internaţi, capacitatea fiind de 100. Mai sunt câteva zeci de locuri la Spitalul Municipal Medgidia, unde se află internaţi 74 de pacienţi şi sunt 150 de locuri disponibile, la Spitalul Municipal Mangalia, unde sunt 90 de pacienţi şi 121 de locuri în total. Mai mult de jumătate din capacitatea Spitalului Militar Modular de pe stadionul „Portul” este deja acoperită, cu 35 de pacienţi pentru cele 56 de paturi, iar, la Secţia Exterioară Agigea, se află spitalizate alte 33 de persoane, mai fiind disponibile doar 22 de locuri.

Dramatică este însă situaţia în secţiile de Terapie Intensivă, unde deja aproape că nu mai sunt paturi pentru pacienţii în stare gravă. „La Spitalul Judeţean Constanţa sunt 12 paturi ocupate şi două libere, la Spitalul de Boli Infecţioase nu mai este niciun pat disponibil, fiind ocupate toate cele 10 locuri. Aceeaşi situaţie este şi la Spitalul Municipal Mangalia, unde sunt ocupate toate cele nouă paturi pentru ATI, iar, la Spitalul Municipal Medgidia sunt nouă paturi ocupate şi patru libere”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Constanţa, Tudorel Ene.

Mai multe ventilatoare

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătăţii a cerut managerilor de spitale din întreaga ţară să găsească soluţii pentru creşterea capacităţilor de tratare a pacienţilor COVID-19 în secţiile de Terapie Intensivă. Secretarul de stat Andreea Moldovan a transmis managerilor de spitale să identifice necesarul de ventilatoare şi să solicite Ministerului Sănătăţii, prin Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, şi Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei aparatura medicală necesară dotării paturilor de Terapie Intensivă. Aceasta a subliniat necesitatea redistribuirii personalului medical la nivel judeţean şi suplimentarea acestuia în secţiile de Terapie Intensivă unde există deficit de personal, precum şi necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 şi non-COVID-19 în unităţile sanitare în vederea creşterii capacităţii de tratare a pacienţilor cu COVID aflaţi în stare gravă.

„La nivelul judeţului Constanţa, se doreşte suplimentarea paturilor ATI cu minimum 10. Paturile vor fi amplasate la Spitalul Judeţean Constanţa şi la Spitalul Municipal Medgidia. Proporţia exactă încă nu este stabilită”, a mai spus, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al DSP Constanţa.

La rândul lui, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei”, dr. Ioan Tofolean a spus că unitatea pe care o reprezintă se va conforma cerinţelor.

„Suplimentam cu 9 paturi ATI si 12 paturi de ATI intermediar", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Ioan Tofolean.



Adresaţi-vă medicului de familie dacă aveţi simptome!


Reprezentanţii Ministerului Sănătății atrag însă atenţia că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, alături de vaccinare, este nevoie în continuare de respectarea regulilor de distanţare socială, de igienă, purtarea măştii în spaţii publice, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun. „Îndemnăm persoanele cu simptome să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau autorităţilor medicale pentru testare şi luare în evidenţă şi să evite automedicaţia, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii, care să necesite internare în secţiile de Terapie Intensivă”, a transmis secretarul de stat Andreea Moldovan.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4145 secunde