Îngrijorare în rândul părinţilor. Mai puţin de 300 de locuri disponibile în creşe, la Constanța

940

Articole de la același autor

Părinţii constănţeni care se apropie de încheierea concediului de creştere a copilului şi se pregătesc să îl ducă la creşă sunt îngrijoraţi că nu vor reuşi să prindă un loc într-una din instituţiile publice din municipiu. Pentru anul 2021 – 2022, sunt disponibile mai puţin de 300 de locuri, deşi necesarul este chiar de două ori mai mare.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Constanţa anunţă că din 4 mai 2021 încep înscrierile la creşe. Părinţii vor avea la dispoziţie timp până pe 31 mai pentru a depune dosarul de înscriere. Astfel, cererea de înscriere împreună cu documentele obligatorii pot fi trimise în sistem online, la adresa [email protected], începând cu data de 4 mai, ora 8.00. Cererile transmise după ora 16.00 sau în zilele nelucrătoare vor fi înregistrate în următoarea zi lucrătoare. Listele cu copiii admiși, în limita locurilor aprobate, vor fi publicate pe site-ul instituției și afișate la sediul Direcției administrare creșe Constanța, pe data de 2 august 2021.

„Capacitatea totală a creșelor de stat din Constanța este de 455 de locuri. Până la finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și mansardare a Creșei nr. 5, unde sunt 55 de locuri, și reînnoirea contractului de închiriere a spațiului cu destinație creșă în care funcționează în prezent Creșa Licuricii, cu 100 de locuri, capacitatea creșelor va fi de doar 300 de locuri. În creșe sunt integrați copii cu vârste între 10 luni și 3 ani. Numărul locurilor disponibile pentru anul școlar 2021 - 2022 se va stabili după centralizarea cererilor de reînscriere și de transfer ce se depun în luna aprilie 2021”, transmit reprezentanţii DGAS.

Creşe în lucru

Aşadar, părinţii pot opta anul acesta pentru Creșa nr. 1, de pe strada Adamclisi nr. 1, care, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și mansardare, funcționează în incinta Școlii gimnaziale nr. 6 „Nicolae Titulescu”, de pe aleea Cameliei nr. 2, pentru Creșa nr. 2, de pe aleea Mălinului nr. 4, care, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și mansardare, funcționează în clădirea din strada Poporului nr. 25, dar şi pentru Creșa nr. 13, de pe aleea Pelicanului nr. 3, blocul AV29, parter, şi Creșa nr. 18, de pe aleea Cutezătorilor nr. 7, blocul D, parter.

Cu atât de puţine locuri, însă, părinţii se tem că nu vor reuşi să obţină unul şi că nu vor avea ce să facă cu cel mic atunci când vor trebui să revină la serviciu. „Noi locuim în zona ICIL. Aici nu există creşă în apropiere, iar eu trebuie să reiau activitatea pe 15 septembrie. M-am gândit să îl duc pe băieţel la creşă de la 1 septembrie. Îi voi înscrie, dar deocamdată nu ştiu unde. Peste tot sunt copii mulţi. Probabil că vom opta pentru Creşa nr. 18, din cartierul Inel II. Însă, dacă va fi bătaie pe locuri, aşa cum se anunţă, nu ştiu ce şanse avem să prindem un loc. În condiţiile în care listele se afişează în august, eu mai am la dispoziţie foarte puţin timp să găsesc o soluţie. Nu ştiu cum vom proceda, pentru că o creşă privată este exclusă, având în vedere costurile foarte mari. Probabil că va trebui să găsim o bonă”, ne-a declarat Laura S., din Constanţa.

Primul venit, primul servit

Mai mult decât atât, unul dintre principalele criterii de departajare este viteza cu care părinţii trimit dosarul. Cei care se mobilizează, adună toate documentele şi le transmit pe e-mail pe 4 sau 5 mai primesc cinci puncte, apoi din ce în ce mai puţine. De asemenea, unul dintre criterii este vârsta copilului, întâietate având copiii care fac doi ani în septembrie (8 puncte), apoi cei din octombrie (6 puncte ) şi noiembrie (4 puncte). Un punct în plus primesc cei care au fraţi care frecventează deja creşa sau fraţi gemeni ori tripleţi. De asemenea, cei care sunt crescuţi doar de unul dintre părinţi au cinci puncte suplimentare, iar cei din cazuri sociale, pentru care trebuie ataşată ancheta socială, alte cinci puncte.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6168 secunde