Info Casa de pensii. Ce bani primește de la stat soțul supraviețuitor

Duminică, 09 Iunie 2019, 23:32
602
În cazul în care unul dintre soți decedează, soțul supraviețuitor, care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș, poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie. Aceasta este în cuantum de 50%. 


Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii, soțul supraviețuitor poate intra în posesia banilor numai în anumite condiții. Astfel, supraviețuitorul poate primi pensia celuilalt la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus. 
De asemenea, aceasta se acordă indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul l sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an. 


În situația în care decesul partenerului de viață a survenit în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă celălalt nu realizează venituri lunare din activități dependente, va primii banii indiferent de vârstă sau de durata căsătoriei. 
Dacă soțul/soția nu îndeplinește condițiile de mai sus, beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de șase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare din activități dependente.
Pagina a fost generata in 0.2017 secunde