Inedit! Muzeu subacvatic la Constanța. A fost scufundată prima statuie

687
Inedit! Muzeu subacvatic la Constanța. A fost scufundată prima statuie - fondmuzeusubacvatic1-1570478954.jpg

Articole de la același autor

O statuie a poetului Ovidius a fost scufundată, duminică, 6 octombrie, în Marea Neagră, între zidurile cetății Tomis. Aceasta este prima piesă a viitorului muzeu subacvatic pe care intenționează să-l realizeze ONG-ul Romanian Undersea Explorers. Statuia este din lemn de plop, are aproximativ 70 de kilograme și puțin peste un metru înălțime. 


Adâncurile Mării Negre ascund, de-a lungul țărmului românesc, numeroase "comori" istorice, vestigii uitate în mediul subacvatic, ce stau mărturie pentru trecutul zbuciumat al Dobrogei. De ani buni, scafandrul constănțean Pascale Roibu explorează adâncurile, făcând descoperiri importante, atât în Marea Neagră – trei corăbii antice, cât și în Delta Dunării – alte trei corăbii, dar și în lacul Siutghiol – epavele a două hidroavioane nemțești. Una din dorințele exploratorului constănțean, care începe să prindă contur, este realizarea unui muzeu subacvatic, pentru a aduce astfel în actualitate, o parte uitată din trecutul Dobrogei. 


"Este un proiect realizat din pasiune pentru mediul subacvatic, la care vor avea acces toți doritorii, în mod gratuit, bineînțeles", a afirmat scafandrul Pascale Roibu, președintele Romanian Undersea Explorers, pentru "Cuget Liber". În prezent, proiectul este demarat de asociație, fără sprijin din partea vreunei instituții a statului. Reprezentantul asociației a obținut aprobarea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral pentru amplasarea unei statui, care a fost coborâtă în apă, între zidurile cetății Tomis, în cursul zilei de duminică, 6 octombrie. Este vorba despre statuia poetului Ovidius, realizată de un renumit sculptor din Craiova, Gabriel Rizea. Statuia este din lemn de plop și poate să reziste sub apă peste 200 de ani, neafectând mediul subacvatic. Având o greutate de aproximativ 70 de kilograme, statuia are o înălțime de puțin peste un metru, a costat aproximativ 3.400 de lei și a fost coborâtă la o adâncime de aproximativ șase metri. De altfel, muzeul va fi realizat la adâncimea respectivă, astfel încât să fie accesibil și scufundătorilor începători. De precizat că vizibilitatea în Marea Neagră este bună la adâncimea respectivă. 


"Am realizat această statuie ca un omagiu pentru poetul Ovidius. Am obținut aprobarea Apelor Române pentru amplasarea ei, dar o voi recupera, pentru că există riscul să dispară până la primăvară. Lângă statuie se află amfore moderne, care au fost lăsate pe fundul mării special pentru a prinde patină. Pentru cei suspicioși, amforele pot fi verificate.


Am în plan scufundarea a măcar încă trei statui, urmând să solicit aprobarea Apelor Române în acest sens. Deja lucrez la a doua statuie, care este din beton cu armătură de fier pe interior și are peste 1,8 metri înălțime. Ulterior amplasării, muzeul va avea o formă de supraveghere", a afirmat scafandrul Pascale Roibu pentru "Cuget Liber". 


De precizat că, în urmă cu patru ani, a mai fost anunțată inițiativa înființării unui muzeu subacvatic, ce urma să fie realizat cu fonduri obținute pe un proiect transfrontalier. Muzeul subacvatic respectiv ar fi urmat să cuprindă corăbii antice, submarine și nave scufundate în adâncurile Mării Negre. Au trecut însă patru ani, iar planurile respective nu au mai fost realizate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4387 secunde