Începe sezonul gripei. Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de apărare

170
Începe sezonul gripei. Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de apărare - incepesezonulgripelor-1571683386.jpg

Articole de la același autor

A început sezonul gripei, dar cei mai mulți constănțeni nu s-au vaccinat încă și nici pe copii nu i-au imunizat împotriva virușilor gripali. Tocmai de aceea, Asociația Pro Imunizare a lansat, recent, la Constanța, o nouă campanie națională de informare privind protecția copiilor și adolescenților prin vaccinarea antigripală.


Fiecare sezon de gripă are propriile particularități, boala afectând diferit adulții și copiii. Vaccinarea antigripală rămâne însă cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de îmbolnăvire cu gripă, protejând persoana vaccinată față de virusurile gripale care circulă în sezonul respectiv. "Asigurarea unei igiene corespunzătoare și evitarea contactului cu persoanele bolnave sunt utile dar ele nu sunt suficiente pentru a împiedica îmbolnăvirea de gripă în rândul copiilor și adolescenților. Singura metodă activă, eficientă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea antigripală, iar în România avem acum produse vaccinale tetravalente așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor și adolescenților: noutatea sezonului, vaccinul intranazal, și vaccinul injectabil", precizează prof. dr. Ioan Gherghina, expert din partea Asociației Pro Imunizare. 


Gripa este o boală respiratorie infecțioasă, acută care se poate răspândi rapid și este determinată de tipuri diferite de tuplini virale, care se schimbă în fiecare an . În țările Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) estimează că între 15.000 și 70.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicațiilor gripei . În România, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat, în sezonul 2018 – 2019, 199 de decese.


"Oricine se poate infecta cu virus gripal, dar rata infecțiilor este extrem de ridicată în rândul copiilor. Mai mult de un sfert din aceștia se pot îmbolnăvi, anual. Gripa este responsabilă pentru un număr mare de spitalizări, specialiștii afirmând că cele mai multe dintre acestea se numără în rândul copiilor sub 5 ani. Rolul medicului de familie este esențial. Luând în calcul toate aceste date, noi recomandăm insistent tuturor părinților să se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea copiilor", explică Zitta Popa, președinte al Asociației medicilor de familie Tomis Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4767 secunde